Τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Με πλούσια γέμιση, αρωματικά μυρωδικά και την χαρακτηριστική βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πιάτο που συνδυάζει νοστιμιά και θρεπτική αξία.
Περιεχόμενα
Υλικά Συνταγής
(Για 4-6 άτομα)
Για τα κολοκυθάκια:
- 10 χοντρά κολοκύθια
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 2 καρότα (τριμμένα)
- 2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
- ½ ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- ½ ματσάκι άνηθος (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου (δεμένα σε ματσάκι)
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- (Προαιρετικά: 1 κ.σ. κορν φλάουρ για πιο δεμένη υφή)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία των κολοκυθιών:
Πλένετε καλά τα κολοκύθια. Κόβετε το κοτσάνι και λίγο από τη βάση τους ώστε να μπορούν να σταθούν όρθια. Κόβετε μια λεπτή φέτα από το πάνω μέρος, που θα λειτουργήσει ως «καπάκι». Αδειάζετε το εσωτερικό τους με ειδικό εργαλείο ή κουταλάκι και ψιλοκόβετε τη σάρκα. - Προετοιμασία γέμισης:
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τη σάρκα από τα κολοκύθια και τα καρότα και σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το κονιάκ. - Προσθέτετε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνετε 1 φλιτζάνι νερό και αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια βράση και να χυλώσει.
- Γέμισμα και μαγείρεμα:
Γεμίζετε τα κολοκύθια μέχρι τα ¾ με το μείγμα και τα σκεπάζετε με το «καπάκι» τους. Τα τοποθετείτε όρθια σε στενή κατσαρόλα. Γύρω-γύρω τοποθετείτε τις κυδωνάτες πατάτες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε νερό μέχρι να φτάσει λίγο πάνω από τη μέση των κολοκυθιών. Βάζετε στο κέντρο το ματσάκι από άνηθο και μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να φουσκώσει το ρύζι. - Αυγολέμονο:
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μπολ μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού. Σταδιακά προσθέτετε ζωμό από την κατσαρόλα για να φτάσει το αυγολέμονο στη θερμοκρασία του φαγητού (να μην κόψει). Περιχύνετε με αυτό το φαγητό και ανακινείτε ελαφρά την κατσαρόλα. - Για πιο δεμένη σάλτσα:
Αν επιθυμείτε να είναι πιο κρεμώδης η σάλτσα, διαλύστε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού πριν τον προσθέσετε στο αυγό. Αφήστε την κρέμα να ζεσταθεί για λίγα λεπτά στην κατσαρόλα ώστε να δέσει ελαφρώς.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και νοστιμιά, που αναδεικνύει τα λαχανικά και τη μεσογειακή παράδοση. Ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι ή για όσους αγαπούν τη μαγειρική με γεύση και φροντίδα.
📌 Πηγή: argiro.gr