Το κοκορέτσι είναι το signature dish του ελληνικού Πάσχα. Γίνεται ανάρπαστο στο άψε σβήσε και στα μάτια πολλών είναι ανώτερο από το αρνί ή το κατσίκι.
Όμως, το κοκορέτσι στη σούβλα, είναι για πολλούς άπιαστο όνειρο. Απαιτεί εξωτερικό χώρο, εξοπλισμό, καλό καιρό και υπομονή. Και δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αντάξιο των κόπων μας.
Η μεγάλη ποσότητα, η βιασύνη κι η κούραση δεν βοηθούν κι έτσι έχουμε συχνά το φαινόμενο η εξωτερική όψη να «αρπάζει» και το εσωτερικό να είναι ακόμα άψητο.
Τα πλεονεκτήματα του κοκορετσιού στον φούρνο
Το κοκορέτσι στον φούρνο γίνεται καταρχήν σε μικρότερη ποσότητα. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με επιμέλεια με το καθάρισμα των εντέρων και το στέγνωμά τους. Επίσης, κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία της συναρμολόγησης.
Όμως, το μεγάλο πλεονέκτημα βρίσκεται στο τελικό αποτέλεσμα. Ζουμερό, καλοψημένο ως την τελευταία μπουκιά και ξεροψημένο περιμετρικά, το κοκορέτσι στον φούρνο αντέχει στο «τεστ της επόμενης ημέρας». Είναι απολαυστικό ακόμα και κρύο.
Υλικά:
1 αντεριά (αντεράκια) από αρνί
1 συκωταριά από αρνί
Λίγα γλυκάδια από αρνί
1 μπόλια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγη ρίγανη προαιρετικά
Εκτέλεση:
Η προετοιμασία:
Πρώτα πλένουμε πολύ καλά την αντεριά. Γυρίζουμε τα έντερα τα μέσα έξω και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Δείτε ΕΔΩ τη διαδικασία για το πλύσιμο των εντέρων.
Αφήνουμε τα πλυμένα έντερα να στραγγίσουν σε σουρωτήρι που θα ακουμπάει σε μια λεκάνη. Περιχύνουμε με χυμό από λεμόνι για να ασπρίσουν και βάζουμε στο ψυγείο.
Tip: Στερεώνουμε τις άκρες από τα έντερα εξωτερικά για να μην παιδευόμαστε.
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Κόβουμε τη συκωταριά σε μεγάλα κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές σε μέγεθος 4 -5 εκατοστά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.
Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει, τη στραγγίζουμε και την απλώνουμε πάνω στη σανίδα κοπής.
Κόβουμε σε κομμάτια τα πιο χοντρά σημεία της μπόλιας για να περαστούν εναλλάξ στο κοκορέτσι με τους μεζέδες.
Την υπόλοιπη, την πιο λεπτή που μοιάζει αραχνοΰφαντη, την κρατάμε για το τελείωμα.
Η συναρμολόγηση:
Σε μικρή σούβλα μέχρι 35 εκ (θα βρούμε και στον κρεοπώλη μας), περνάμε 2-3 κομμάτια συκωταριάς (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα).
Ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια, εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει.
Αφού περάσουμε όλα τα υλικά στη σούβλα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ξανά. Το κοκορέτσι όσο ψήνεται και στάζει χάνει όλο το αλάτι. Κι ένα ανάλατο κοκορέτσι δεν είναι ποτέ νόστιμο.
Ακουμπάμε τη σούβλα με το κοκορέτσι πάνω στην ανοιγμένη μπόλια.
Προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το κοκορέτσι καλύπτοντάς το τελείως.
Στερεώνουμε μια άκρη από το έντερο από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι στην αρχή κάνοντας οχτάρια πάνω κάτω και μετά τυλίγουμε σφιχτά όπως τυλίγουμε την καλούμπα του χαρταετού.
Στερεώνουμε καλά στο τελείωμα την αντεριά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά στο κοκορέτσι.
Το ψήσιμο:
Τυλίγουμε το κοκορέτσι σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή το τοποθετούμε σε σακούλα ψησίματος.
Τοποθετούμε στο φούρνο χαμηλά ένα ταψί με νερό για να στάζουν τα λίπη. Το ταψί πρέπει να καλύπτει όλη τη επιφάνεια του φούρνου – ιδανικά χρησιμοποιούμε τη βαθιά λαμαρίνα.
Από πάνω στερεώνουμε τη σχάρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στερεώνουμε το κοκορέτσι πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Το κοκορέτσι θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του και να βράζει.
Μετά από μία ώρα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία ψησίματος στους 200 βαθμούς, ανοίγουμε το χαρτί ή τη σακούλα ψησίματος ψήνουμε για άλλη μισή ώρα γυρίζοντας κάθε μερικά λεπτά.
Το κοκορέτσι μας είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες στην επιφάνειά του είναι πολύ μικρές και το εξωτερικό είναι ροδοκόκκινο και ελαφρώς τραγανό.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
- Το κοκορέτσι πρέπει να είναι πάντα λεπτό σε πάχος. Δεν το παραφουσκώνουμε γιατί δεν θα ψηθεί καλά και δεν θα στραγγίσει το λίπος του.
- Το έντερο πρέπει να καλύπτει εντελώς το εσωτερικό του κοκορετσιού.
- Δεν προσθέτουμε ποτέ ελαιόλαδο στο κοκορέτσι.
- Αν θέλουμε -κι αν το επιτρέπει ο γιατρός μας- μπορούμε στο ταψί όπου στάζουν τα ζουμιά και το λίπος από το κοκορέτσι να βάλουμε πατάτες.
- Τα έντερα, όπως και η συκωταριά, μπορουν να πληθούν και να ετοιμαστούν μέρες πριν και να φυλλαχτούν στον καταψύκτη.
Πηγή: ieidiseis.gr