Από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα θα είναι η φορά επανόδου των καταστημάτων στην εορταστική κανονικότητα, με απαραίτητη προϋπόθεση την καθολική χρήση της μάσκας, καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του οδικού χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας την περίοδο των γιορτών. Περιγράφοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλιμακωτή επαναλειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε χθες πως το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην λειτουργήσει η εστίαση την περίοδο των γιορτών.
Η «επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τις διαπιστώσεις των επιστημόνων κατά το στάδιο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις οποίες ο κλάδος της εστίασης συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά του ιού.
Η παραπάνω διαπίστωση μειώνει τις βεβαιότητες ως προς τις ημερομηνίες επανεκκίνησης και τους επαγγελματικούς κλάδους που θα μπουν σε τροχιά Χριστουγέννων, όταν μάλιστα οι τελικές αποφάσεις δεν θα παρθούν από το κυβερνητικό επιτελείο άμεσα, δηλαδή μετά την αυριανή σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, αλλά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, συνομιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές στην «πρώτη γραμμή» της μάχης.
Με το γενικό απαγορευτικό (lockdown) να παρατείνεται μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπολίδη, οι ανακοινώσεις από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, αφού στόχος αποτελεί η αποτύπωση μιας ευρύτερης στρατηγικής εξόδου από το δεύτερο κύμα της πανδημίας (διατηρώντας κάποια από τα περιοριστικά μέτρα μακροπρόθεσμα), πέρα από τις όποιες οικονομικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες κινηθούν εκ νέου, λόγω των γιορτών.
Πρώτος σταθμός μετά τη λήξη του lockdown είναι, κατά πληροφορίες, η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με επικρατέστερο σενάριο την επιστροφή στις τάξεις στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου (παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις στην Επιτροπή), ενώ ως πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαντάζει η επόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Ακόμη όμως και το άνοιγμα των όποιων εμπορικών καταστημάτων περνά υπό αυστηρό έλεγχο, καθώς θα προηγηθούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, για να ακολουθήσουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα, αν τελικά επιτραπεί η λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του «click away», σύμφωνα με το οποίο:
· ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν
· ο καταναλωτής προπληρώνει την παραγγελία
- ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, παραλαμβάνει το προϊόν και αποχωρεί, χωρίς να εισέλθει στο κατάστημα.Η ίδια αυστηρότητα θα διέπει και τη λειτουργία της εστίασης, όποτε και αν αυτή επιστρέψει στην κανονικότητα, αφού θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο. Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία δεν θα ανοίξουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών, όπως και τα θέατρα, τα σινεμά και οι πολυχώροι πολιτισμού.
Στο ευρύτερο πλέγμα απαγορεύσεων που θα ισχύσουν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται:
· απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό
· απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα
· Κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας
· απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων
· κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν
· και ίσως απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέχρι το πρωί της επομένης.