Τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης επιχειρεί να ιχνηλατήσει η ελληνική πλευρά. Η αποστολή ερευνητικού σκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη προκαλεί εύλογη ανησυχία για το τι θα κάνει η Αγκυρα, μετά και τα όσα είπε την Παρασκευή ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, όταν και προανήγγειλε σεισμογραφικές έρευνες μετά την Πρωτοχρονιά σε περιοχή που χαρτογραφεί το μνημόνιο Άγκυρας και Λιβύης.
«Μην έχει κανείς αμφιβολία, θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Τόσο η Γενική Διεύθυνση Μεταλλευμάτων και Πετρελαίου θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή αδειών, όσο και Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου θα ξεκινήσει ταχύτατα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της στην ανατολική Μεσόγειο και μέσα στο 2020 θα προχωρήσει σε 5 νέες γεωτρήσεις.
«Η στάση μας ως Τουρκία, αναφορικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη και στα λόγια και στις πράξεις. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην ειρηνική και δίκαιη κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να παραβιάζονται τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/Κ. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, που διεξάγουμε με τα πλοία μας, συνεχίζονται αδιαλείπτως και το 2020 σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε 5 νέες γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα».
Την ίδια στιγμή, με τον πρόεδρο της Λιβύης Φαγιέζ Ελ Σαράζ συναντήθηκε στην Ντόχα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ μέσω τουίτερ αναφέροντας ότι “θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο”.
Η Λιβύη παρά τις πιέσεις δεν θα υποκύψει, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Άγκυρα Αμντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμντουλκαντίρ, ενώ ο γενικός διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες υποστηριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη μπορεί να κάνει άλλες χώρες της περιοχής να αναθεωρήσουν τη συμφωνία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ομιλία του σε πάνελ στην Άγκυρα με τίτλο “το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την θαλάσσια δικαιοδοσία”, ο Πρέσβης της Λιβύης ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζεται σε ιστορία που έχει ρίζες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα ενισχυμένες. Το βέβαιο είναι ότι με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση το «επεισόδιο» της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.
Ωστόσο, το σίριαλ του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, είναι αμφίβολο εάν ποτέ κλείσει οριστικά, αφού η αντίστοιχη διαμάχη στο Αιγαίο συμπληρώνει μισό αιώνα χωρίς προοπτική επίλυσης – για να μην αναφερθούμε στο Κυπριακό. Το σίγουρο είναι ότι μετά τη συμφωνία της Τουρκίας – Λιβύης το πεδίο του ενεργειακού ανταγωνισμού επεκτείνεται. Μένει να δούμε πόση ένταση θα δημιουργήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας…
Πηγή: ethnos.gr