Από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό είναι πλέον οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη, όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, που μάλιστα επισημαίνει ότι, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, οι αυξήσεις στην τιμή ήταν απανωτές, χαρακτηρίζονται ως απρόσμενες και φτάνουν μέχρι και το ένα ευρώ ανά κιλό. Όσο φτάνουμε, δε, στη νέα ελαιοκομική περίοδο, όλα τα δεδομένα συνηγορούν με τη διαπίστωση πως μέσα στα επόμενα χρόνια οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου θα διατηρηθούν και στη χειρότερη περίπτωση θα πέφτουν στα 5 ευρώ το κιλό, αφού κάτω από την τιμή αυτή το λάδι θα είναι ασύμφορο να εμπορεύεται!
Ολοένα και περισσότερα 7άρια επιτυγχάνονται στην Κρήτη, μετά το ξεκίνημα που έγινε στη Σητεία. Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης αποκαλύπτει στο neakriti.gr ότι τώρα και η Μεσαρά είναι έτοιμη να τιμολογήσει ελαιόλαδο με τα 7 ευρώ το κιλό. «Τα λάδια πλέον είναι πολύ λίγα. Στην Κρήτη δεν πιστεύω να έχουν μείνει απούλητα πάνω από το 20% με 25% της περυσινής σοδειάς. Αλλά το σίγουρο είναι ότι, όσο παραπάνω ανέβει, τόσο και πιο καλές θα είναι οι τιμές και στο λάδι της επόμενης χρονιάς. Η νέα παραγωγή θα είναι σε χαμηλές ποσότητες και αναμένονται έτσι πάλι υψηλές τιμές. Σήμερα οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη κυμαίνονται από 6,50 έως 7 ευρώ το κιλό και υπάρχει και η εκτίμηση ότι θα ανέβουν σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα», λέει ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τιμές ανέβηκαν πολύ απότομα. Δεν το περιμέναμε. Μέσα σε δέκα μέρες είδαμε μια διαφορά των τιμών στο 1 ευρώ το κιλό»… Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τον ίδιο, δε θα πρέπει να υπάρχουν βιασύνες, γιατί οι εξελίξεις είναι απρόσμενες. «Μπορεί την άλλη εβδομάδα να φανεί πως τα 7 ευρώ να είναι και λίγα. Αυτά δεν μπορεί να τα ξέρει κανείς», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι απότομες αυξήσεις των τιμών στηρίζονται στο γενικότερο φαινόμενο με την Ισπανία να πλήττεται από την ξηρασία, όπου και από τις τελευταίες πλημμύρες διαψεύστηκαν οι ελπίδες για τη νέα ελαιοκομική περίοδο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ισπανία κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Η παραγωγή του ελαιολάδου, αν βελτιωθεί αυτό, θα γίνει από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο από τις βροχές που έπεσαν τώρα», όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Οι προσδοκίες για το μέλλον: «Δε θα πέσει κάτω από 5 ευρώ»
Τι μπορούμε να υποθέσουμε όμως για το μέλλον; Αυτές οι καλές τιμές έρχονται πια για να μείνουν; Ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου απαντάει: «Από τώρα και μετά, το λάδι στα 3 ευρώ το κιλό δε θα μαζεύεται καθόλου. Είναι τα έξοδά του τέτοια που δε θα μπορεί να μαζευτεί. Έτσι, νομίζω, με βάση τις τιμές στα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα μεροκάματα, τα νερά κ.λπ., το λάδι δε θα πρέπει στη χειρότερη περίπτωση από τώρα και μετά να πουλιέται κάτω από 5 ευρώ το κιλό»…
Μάλιστα, σε μία νέα καταγραφή των δέντρων που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης, αποδείχτηκε πως μέχρι πέρυσι το νησί μας δήλωσε γύρω στα 4 εκατομμύρια περισσότερα ελαιόδεντρα από τα πραγματικά που υπήρχαν. «Η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε ότι στην Κρήτη τα δέντρα είναι 17,2 εκατομμύρια δέντρα. Δηλαδή, 4 εκατομμύρια δέντρα περισσότερα από αυτά που ξέραμε μέχρι πέρυσι. Δηλαδή, κάποια δέντρα που δεν έχουν φέτος λάδι θα έχουν του χρόνου και πάει λέγοντας. Κάποιο λάδι θα παραχθεί και του χρόνου. Θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως, αυτός ο αριθμός καταγράφεται μέσα από τη συνεργασία των φορέων και για τις ανάγκες της δακοκτονίας», όπως λέει ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Τέλος, καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να είναι πολύ προσεκτικοί στα φάρμακα με τα οποία θα ψεκάζουν, γιατί η υπολειμματικότητα θα τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια και η ποινή για τους παραβάτες φτάνει τα 10.000 ευρώ. «Η υπολειμματικότητα μπορεί να βρεθεί ακόμα και από την ανάλυση των φύλλων της ελιάς», καταλήγει ο πρόεδρος των ελαιουργών.
Πηγή: neakriti.gr