Ανάρτηση: Κλέαρχος Μαρουσάκης, Μετεωρολόγος
Μετά και τα έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που άφησε πίσω της η ατμοσφαιρική διαταραχή του τελευταίου 24ωρου, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία έχει αρχίσει πλέον και ομαλοποιείται.
Έτσι η νέα μας εβδομάδα ξεκινά με ήπια ζέστη και τα μελτέμια να κυριαρχούν μέσα στο Αιγαίο αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΟΔΟΥ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Μπορεί μέχρι και την Τρίτη η ζέστη να είναι υποφερτή στη χώρα μας, από Τετάρτη όμως ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει μια άνοδος η οποία θα κορυφωθεί το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ
Στον πρώτο μας χάρτη και με την μπλε καμπύλη μπορούμε να παρατηρήσουμε τις μετατοπίσεις – αναδιαμορφώσεις του ατμοσφαιρικού βουνού (υψηλού πεδίου βαρομετρικών πιέσεων – αντικυκλωνικού πεδίου) το οποίο από τα μέσα της εβδομάδας και μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να στρέψει τον άξονά του περισσότερο προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών.
Στον ίδιο χάρτη μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε με το γράμμα “Χ” τις υπόλοιπες ατμοσφαιρικές διαταραχές και πώς αυτές αναμένεται να κινηθούν.
Προς το τέλος του βίντεο παρατηρούμε ότι το ατμοσφαιρικό βουνό θα προσπαθήσει να εξαπλωθεί και πάλι βορειότερα ωθώντας μια ατμοσφαιρική διαταραχή προς τη χώρα μας και βάζοντας τέλος στην ουσία σε αυτό το κύμα ζέστης μέσα στο ερχόμενο σαββατοκύριακο.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΥΜΑ ΕΝΤΟΝΗΣ ΖΕΣΤΗΣ
Την κορύφωση του κύματος ζέστης την αναμένουμε το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή όπου σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού ενδέχεται τοπικά να δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 39° με 41° βαθμούς κελσίου όπως φαίνεται και στον δεύτερο χάρτη μας από το προγνωστικό μας σύστημα.
ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Μπορεί όπως σημειώσαμε και παραπάνω αργά το απόγευμα ο υδράργυρος να “χτυπά” κόκκινο, παρόλα αυτά τη νύχτα η θερμοκρασία θα πέφτει αρκετά, ενώ ταυτόχρονα το μελτεμάκι καλά θα κρατεί προς το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Η μικρή διάρκεια αυτού του κύματος ζέστης (48 με 72 ώρες), σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πτώση που θα παρουσιάζει ο υδράργυρος τη νύχτα και νωρίς το πρωί αλλά και με το μελτέμι που θα επικρατεί, δεν διαμορφώνουν ένα κύμα καύσωνα αλλά ένα ισχυρό και εξπρές κύμα ζέστης.
ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Η διαταραχή που θα μας έρθει από την κεντρική Ευρώπη θα απομακρύνει τις πολύ θερμές αέριες μάζες, ίσως όμως οδηγήσει σε έντονες καταιγίδες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι επόμενες ημέρες θα μας οδηγήσουν σε πιο σταθερές εκτιμήσεις.