Γράφει ο Μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ – ΗΜΕΡΕΣ
Στην πρώτη κορύφωση του κύματος καύσωνα θα οδηγηθούμε τις επόμενες ώρες με τον υδράργυρο σε τοπικό επίπεδο να προσεγγίζει τους 42° με 44°. Μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι αρκετά πάνω από τα μέγιστα που μας συνηθίζει αυτό το διάστημα του μήνα (8 – 10 βαθμούς υψηλότερες), ο σημαντικότερος κίνδυνος όμως δεν θα είναι αυτός.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝΕΜΟΙ – ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Τις αμέσως επόμενες ώρες θα περάσει από τα βόρεια Βαλκάνια μια πιο ψυχρή αέρια μάζα η οποία θα στρέψει στην περιοχή μας τους ανέμους σε δυτικούς – βορειοδυτικούς προκαλώντας ιδιαίτερα έντονες ριπές. Ο συνδυασμός αυτών των ανέμων με την πολύ θερμή και ξηρή ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Χαρακτηριστικός ο χάρτης μας όπου για την περιοχή της Ρόδου (λευκός κύκλος) δίνει ριπές ακόμη και κοντά στα 10 – 11 μποφόρ.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ
Το επόμενο 48ωρο θα ενισχυθούν και πάλι τα μελτέμια οδηγώντας τον υδράργυρο σε μια μικρή υποχώρηση. Οι συνθήκες όμως αυτές θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τον κίνδυνο πυρκαγιάς όπου τοπικά θα διαμορφώνεται ακόμη και ακραίος κίνδυνος.
ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
Την Τετάρτη φαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερη και τελευταία κορύφωση του καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 44° με 46°.
Αυτή η νέα κορύφωση θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες όπου στη συνέχεια αυτές οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα εκτοπιστούν νοτιότερα με εξαιρετικά βίαιο τρόπο μιας και πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια θα προσπαθήσουν να πάρουν τη θέση τους.
Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει τοπικά σε ακραίο άνεμο (ριπές) που καταλαβαίνουμε ότι με τη σειρά του θα διαμορφώσει έναν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές.
Οι καιρικές αυτές καταστάσεις προσομοιάζουν με αυτές που επικράτησαν στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ίσως δε τοπικά είναι και χειρότερες.
Μεγάλη προσοχή να περάσει αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο χρονικό διάστημα το οποίο ίσως να είναι και το χειρότερο όλου του φετινού Καλοκαιριού.
Υ.Γ. Το διάγραμμα στη δεύτερη εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία όπου συνυπολογίζοντας κι άλλες παραμέτρους – συνθήκες καταλήγουμε στα συμπεράσματα που γράφουμε στο κάτω μέρος.