Υλικά για ταψί Νο 32
2 χωριάτικα φύλλα για πίτα – το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο ή 1 πακέτο παραδοσιακά χοντρά φύλλα για πίτες
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαυροκούκι
1 κουτ. σούπας σουσάμι απλό
Για τη γέμιση
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
2 δαφνόφυλλα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
70 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
τα σποράκια από 5 κάψουλες καρδάμωμο (λέγεται και κακουλέ – το βρίσκουμε σε ενημερωμένα μπαχαράδικα). Ανοίγουμε τις κάψουλες με ένα μαχαιράκι, παίρνουμε τα σποράκια και τα κοπανάμε στο γουδί. Υπάρχει και έτοιμη σκόνη καρδάμωμο και, αν τη χρησιμοποιήσουμε, θα βάλουμε 1/4 κουτ. γλυκού
3 αυγά, χτυπημένα
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Γέμιση: Ζεσταίνουμε χωρίς καμία λιπαρή ουσία μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τον κιμά, τα φύλλα δάφνης και τα κρεμμύδια και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός. Το καβούρδισμα θα διαρκέσει περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα και να αρχίσει να «πιάνει», να κολλάει δηλαδή στον πάτο της κατσαρόλας. Τότε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει καλά και να μείνει με ελάχιστο υγρό (δεν πρέπει να στεγνώσει τελείως). Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Οταν το μείγμα του κιμά γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε για να απλωθούν.
Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Στρώνουμε το μεγαλύτερο χωριάτικο φύλλο στον πυθμένα ενός λαδωμένο ταψιού και από πάνω απλώνουμε το μείγμα της γέμισης. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να το χαράξουμε (ώστε να διατηρήσει τη γέμιση ζουμερή). Πασπαλίζουμε την πίτα με τα δύο είδη σουσαμιού και ψήνουμε για 45 – 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Τι πίνουμε: Μια φρουτώδης αρωματική Νεμέα.
Πηγή: gastronomos.gr – Νένα Ισμυρνόγλου