Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κιμαδόπιτα σμυρναίικη

05/10/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αρνί Σφακιανό γιαχνί, τσιγαριαστό
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά για ταψί Νο 32

2 χωριάτικα φύλλα για πίτα – το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο ή 1 πακέτο παραδοσιακά χοντρά φύλλα για πίτες

100 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μαυροκούκι

1 κουτ. σούπας σουσάμι απλό

Για τη γέμιση

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα

2 δαφνόφυλλα

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

70 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι

1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο

1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη

τα σποράκια από 5 κάψουλες καρδάμωμο (λέγεται και κακουλέ – το βρίσκουμε σε ενημερωμένα μπαχαράδικα). Ανοίγουμε τις κάψουλες με ένα μαχαιράκι, παίρνουμε τα σποράκια και τα κοπανάμε στο γουδί. Υπάρχει και έτοιμη σκόνη καρδάμωμο και, αν τη χρησιμοποιήσουμε, θα βάλουμε 1/4 κουτ. γλυκού

3 αυγά, χτυπημένα

τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Διαδικασία
Γέμιση:
 Ζεσταίνουμε χωρίς καμία λιπαρή ουσία μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τον κιμά, τα φύλλα δάφνης και τα κρεμμύδια και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός. Το καβούρδισμα θα διαρκέσει περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα και να αρχίσει να «πιάνει», να κολλάει δηλαδή στον πάτο της κατσαρόλας. Τότε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει καλά και να μείνει με ελάχιστο υγρό (δεν πρέπει να στεγνώσει τελείως). Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Οταν το μείγμα του κιμά γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε για να απλωθούν.
Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Στρώνουμε το μεγαλύτερο χωριάτικο φύλλο στον πυθμένα ενός λαδωμένο ταψιού και από πάνω απλώνουμε το μείγμα της γέμισης. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να το χαράξουμε (ώστε να διατηρήσει τη γέμιση ζουμερή). Πασπαλίζουμε την πίτα με τα δύο είδη σουσαμιού και ψήνουμε για 45 – 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Τι πίνουμε: Μια φρουτώδης αρωματική Νεμέα.

Πηγή:  www.gastronomos.gr – Νένα Ισμυρνόγλου

 

Previous Post

Κανταΐφι

Next Post

Σοκολατάκια Bounty

Next Post
Αρνί Σφακιανό γιαχνί, τσιγαριαστό

Σοκολατάκια Bounty

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ