Υλικά
Για το κέικ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό νερό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι λευκό
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
3 κ.σ. κακάο σκόνη
1κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
Μία πρέζα αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας
2 σοκολάτες υγείας 75% κακάο
1 σφηνάκι ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά καλά. Ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο και ετοιμάζουμε το μίγμα των υγρών υλικών.
Σε ένα ψηλό δοχείο διαλύουμε στο χλιαρό νερό τον στιγμιαίο καφέ και τη σόδα και προσθέτουμε το ξίδι. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε σιγά – σιγά το μίγμα υγρών υλικών στα στέρεα και χρησιμοποιώντας ένα σύρμα (ή μία μαρίζ) δουλεύουμε από το κέντρο προς τα έξω, ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα του κέικ να ομοιογενοποιηθεί εντελώς.
Λαδώνουμε την επιφάνεια μίας φόρμας και πασπαλίζουμε ένα ελαφρύ στρώμα αλευριού. Ρίχνουμε το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μία πετσέτα για 10 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς αέρα για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει στεγνή. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας. Κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει την αφαιρούμε από την φωτιά και ανακατεύουμε σιγά – σιγά το λάδι, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας φροντίζοντας να πάει παντού. Σερβίρουμε!
Συμβουλές
Δοκιμάστε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια και θα ανακαλύψετε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο απόλαυσης!
Στο συγκεκριμένο κέικ ταιριάζει υπέροχα επίσης, η προσθήκη καραμελωμένου πορτοκαλιού σε κομματάκια.
Μπορείτε να αφαιρέσετε τον καφέ και να έχετε ένα απλό κέικ σοκολάτας ή να τον αντικαταστήσετε με έναν δυνατό espresso προσθέτοντας τόσο νερό ώστε να έχετε πάλι μία κούπα υγρών.
Πηγή: mediafree.gr