Υλικά Συνταγής
- 1 φλ. ταχίνι (250 γραµ)
- 5 κ.σ. μέλι
- 2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ.)
- λίγη σοδα (στην μύτη κ..γλ.)
- 1 σφηνάκι χυμό πορτοκάλι (μισό ζουμερό πορτοκάλι)
- λίγο ξύσμα πορτοκάλι
- 1 κ.σ κακάο άγλυκο (προαιρετικά)
- σταγόνες σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το υγιεινό κέικ με ταχίνι και μέλι, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Λαδώνουμε ελαφρά θήκες μίας χρήσης για ατομικά κέικ ή βάζουμε χαρτάκια cupcake σε βόρμα (με θήκες) για μάφιν.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ταχίνι και το μέλι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τα αυγά. Τα ανακατεύουμε με σύρμα να τα πιει το μείγμα.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε στα φορμάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 18- 20΄.
Αφήνουμε να σταθούν λίγο στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Έξτρα μυστικά
-Αν θέλουμε να κάνουμε δίχρωμο το κέικ ταχίνι, κρατάμε 6 κουταλιές από το μείγμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά κακάο, ανακατεύουμε και ισομοιράζουμε στα φορμάκια. Με την λάμα του μαχαιριού μπλέκουμε τα δυο μείγματα.
-Να γεμίσετε τις φόρμες κατά το 1/2, το πολύ 3/4 γιατί φουσκώνει πολύ.
-Αν χρησιμοποιήσετε φορμάκια κέικ, αφού τα λαδώσετε, πασπαλίστε με λίγο κακάο γιατί ξεφορμάρονται δύσκολα. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε χαρτάκια cupcakes μέσα σε φόρμα μάφιν.
-Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκάλι ή κανέλα στο κέικ ταχίνι.
-Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ταχίνι με κακάο ή σταφίδες. Σταγόνες σοκολάτας ή σοκολάτα λιωμένη για επικάλυψη, γίνονται μοναδικά!
-Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, η υφή του συγκεκριμένου κέικ μοιάζει σαν ένα κανονικό κέικ. Είναι συμπαγής. Πρέπει όμως να ψηθεί σωστά. Πριν το βγάλετε από το φούρνο, να σιγουρευτείτε ότι η καρδιά του έχει σταθεροποιηθεί και είναι σταθερή και δεν τρέμει. Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος, μπήξτε μια οδοντογλυφίδα στην καρδιά του κέικ. Πρέπει να βγει καθαρή από ζύμη, δείγμα ότι έχει ψηθεί σωστά και έχει σταθεροποιηθεί. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα κεράκια δεν έχουν καθόλου αλεύρι για να δέσει το μείγμα τους, οπότε απαιτείται σωστό ψήσιμο για να σταθεροποιηθούν τα υλικά.
Πηγή: argiro.gr