Κέικ με σταφίδες & άρωμα ρούμι

2 λεπτά ανάγνωσης

🔸 Υλικά

Για το κέικ:

  • 250 γρ. βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά (μέτρια)
  • 60 ml γάλα
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. σταφίδες (κορινθιακές ή ξανθές)
  • ½ φλ. ρούμι (για μούλιασμα σταφίδων)

Προαιρετικά για το γλάσο:

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.σ. νερό

👩‍🍳 Εκτέλεση

1. Προετοιμασία σταφίδων

  • Μουλιάζεις τις σταφίδες στο ρούμι για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή και από το προηγούμενο βράδυ για δυνατότερο άρωμα).
  • Τις στραγγίζεις και τις στεγνώνεις καλά με χαρτί κουζίνας πριν τις προσθέσεις στο μείγμα (για να μη «κάτσουν» στον πάτο).

2. Προετοιμασία μείγματος

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα στους 170°C).
  • Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά, έπειτα το γάλα.
  • Αναμειγνύεις το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Το προσθέτεις σταδιακά στο μείγμα.
  • Ρίχνεις τις σταφίδες και ανακατεύεις απαλά με σπάτουλα.

3. Ψήσιμο

  • Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια φόρμα του κέικ (κατά προτίμηση μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα).
  • Ρίχνεις μέσα το μείγμα και ψήνεις για 55–60 λεπτά.
  • Ελέγχεις με μαχαίρι ή ξυλάκι – πρέπει να βγαίνει καθαρό.
  • Το αφήνεις να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.

4. Γλάσο (προαιρετικό)

  • Ανακατεύεις 100 γρ. άχνη ζάχαρη με 4 κ.σ. νερό μέχρι να γίνει ένα λείο, λευκό γλάσο.
  • Περιχύνεις το κέικ αφού κρυώσει πλήρως.

💡 Προτάσεις & Παραλλαγές

  • Πιο αρωματικό: Πρόσθεσε 1 κ.γ. κανέλα ή μοσχοκάρυδο στο μείγμα.
  • Ενίσχυση ρούμι: Αν θες έντονο άρωμα, ράντισε το ζεστό κέικ με 1-2 κ.σ. ρούμι.
  • Σταφίδες + ξηροί καρποί: Δοκίμασε να προσθέσεις καρύδια ή αμύγδαλα (ψιλοκομμένα, 100 γρ.).
  • Νηστίσιμο/vegan: Αντικατέστησε το βούτυρο με μαργαρίνη και τα αυγά με πολτό μήλου ή γιαούρτι σόγιας.

Πηγή: radicio.com

Μοιραστείτε το άρθρο