Υλικά
2 φλ. πετιμέζι
1½ φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κρασί μπρούσκο Πάρου (ημίγλυκο κόκκινο κρασί)
1 κ.σ κανέλα
1 κ.γλ γαρίφαλο
1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλ. χυμό από πορτοκάλι
1 κ.σ σόδα μαγειρική
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
4 φλ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ σουσάμι
λίγο λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
Το μίγμα
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υγρά υλικά.
Το πετιμέζι, το λάδι και το κρασί.
Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο).
Ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να χαθεί μέσα στα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με 1 κουτάλια σουσάμι.
Το αδειάζουμε στο ταψί και κουνάμε να ισιώσει η επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Η αφράτη και αρωματική είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της και η λάμα του να βγαίνει στεγνή από ζύμη.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160°C.
Όταν βγαίνει καυτή από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με μπόλικο αραιωμένο πετιμέζι.
Ζεσταίνουμε δηλαδή το πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι.
Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.
Πηγή: argiro.gr