Μήλα, αχλάδια, κυδώνια, αλλά και πορτοκάλια, λεμόνια, μύρτιλα, μπανάνες… Τα φρέσκα φρούτα δίνουν στα κέικ μας γεύση, άρωμα και χρώμα. Και τα κάνουν έξτρα ζουμερά.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Και με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να φτιάξει κανείς θαυμάσια πράγματα, αλλά εδώ… πιάνουμε τα φρέσκα. Παίρνουμε όσα φιγουράρουν αυτή την εποχή στα καφάσια των μανάβηδων και της λαϊκής και φτιάχνουμε ένα σωρό διαφορετικά κέικ, αφράτα, μυρωδάτα και έξτρα ζουμερά. Τα βάζουμε σε κομματάκια ή τριμμένα στη ζύμη, τα στρώνουμε από πάνω ή τα προσθέτουμε πολτοποιημένα στο γλάσο. Από όλα έχουμε σε αυτή τη μικρή συλλογή. Κέικ κλασικά αλλά και ανάποδα, στη λογική της ταρτ τατέν, με τα φρούτα να καραμελώνουν υπέροχα. Κέικ απλά, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι και λίγο πιο περίτεχνα – ένα σπέσιαλ γλυκό για μια ιδιαίτερη στιγμή. Τα φτιάχνουμε με τα αχλάδια και τα φθινοπωρινά μήλα, που ταιριάζουν πολύ και με τα μπαχαρικά, όπως η βανίλια, κανέλα, το μοσχοκάρυδο ή το καρδάμωμο, με κυδώνι, που είναι και αυτό της εποχής, με εσπεριδοειδή, που θα μας κάνουν παρέα όλο τον χειμώνα, με μπανάνα, με μούρα, με ανανά. Αλλού τα συνδυάζουμε με σοκολάτα, μπίτερ ή λευκή, αλλού με κάποια κρέμα ή ξηρούς καρπούς. Μια φρουτένια φετούλα κάνει τη μέρα πιο γλυκιά, πιο μοσχοβολιστή.
Δείτε ΕΔΩ τις 24 συνταγές του gastronomos.gr για κέικ με φρούτα