Υλικά για το κέικ
500 γρ.φαρίν Απ
250 γρ.βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ.ζάχαρη
-ξύσμα ενός λεμονιού
4 μεγάλα αυγά
1 βανίλια σε σκόνη
60 mlχυμό λεμονιού
200 mlγάλα
Υλικά για το γλάσο
125 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. νερό ή χυμό λεμονιού
-λίγο ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ ή μίξερ χειρός, σε μπολ, για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας με το μίξερ μετά από το καθένα. Συνεχίζουμε με τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε για 30’’ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Με το μίξερ να λειτουργεί στη χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε το Φαρίν απ και το γάλα εναλλάξ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C, για 1 ώρα. Το αφήνουμε εκτός φούρνου για 10-15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου
Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη απο σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή το χυμό λεμονιού. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό ή χυμό επιπλέον
Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε
Πηγή: alevri.com