Ένα κέικ με λεμόνι και γιαούρτι, που συνδυάζει την πλούσια γεύση με πιο υγιεινά υλικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για ελαφρύ πρωινό ή απογευματινό συνοδευτικό με τον καφέ. Με βάση το αλεύρι ολικής αλέσεως και το στραγγιστό γιαούρτι, προσφέρει υφή, άρωμα και θρεπτικά συστατικά, χωρίς να χάνει σε γεύση.
Η προσθήκη μαρμελάδας –είτε λεμονιού, πορτοκαλιού, είτε βερίκοκου– χαρίζει φρουτένια ένταση και φυσική υγρασία στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ το χοντρό σιμιγδάλι ενισχύει την υφή και τη γεμάτη αίσθηση του γλυκού.
Υλικά
(για 4 μερίδες / 1 μεγάλη φόρμα κέικ)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
- ½ φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
- ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
- 1¼ φλιτζανιού ζάχαρη
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 μεγάλα αυγά
- ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι μαρμελάδα (λεμόνι, πορτοκάλι ή βερίκοκο), χτυπημένη με ¼ φλιτζάνι νερό
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρια, σιμιγδάλι, ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι).
- Προσθέτετε τα αυγά, το γιαούρτι, το μείγμα μαρμελάδας-νερού και τα δύο εκχυλίσματα (βανίλια και λεμονιού).
- Χρησιμοποιώντας το σύρμα του μίξερ ή το χέρι, χτυπάτε το μείγμα για περίπου 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένα λείο κουρκούτι.
- Ρίχνετε το μείγμα σε μακρόστενη αντικολλητική φόρμα μήκους 30-35 εκ.
- Ψήνετε το κέικ για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
- Ελέγχετε με οδοντογλυφίδα: αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
- Αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν το κόψετε.
Αυτό το κέικ είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, χωρίς να στερούνται απόλαυσης. Συνδυάζει τη γλυκιά αίσθηση του παραδοσιακού με σύγχρονες υγιεινές επιλογές – κι όλα αυτά με λίγα υλικά και απλή διαδικασία.
📌 Πηγή συνταγής: epithimies.gr