Συστατικά
- Για την νηστίσιμο κέικ αμυγδάλου θα χρειαστούμε
- 165 γρ ηλιέλαιο
- 670 γρ νερό
- 490 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 400 γρ αλεύρι μαλακό
- 230 γρ αμύγδαλο άσπρο πούδρα
- 50 γρ κακάο σκόνη
- 25 γρ κουβερτούρα ΙΟΝ λιωμένη σε μπεν-μαρί
- 25 γρ μηλόξυδο
- 15 γρ σόδα σκόνη
- Για την νηστίσιμη βουτυρόκρεμα σοκολάτας θα χρειαστούμε
- 200 γρ μαλακή μαργαρίνη
- 70 γρ ζάχαρη άχνη
- 30 γρ κακάο σκόνη
- Θα χρειαστούμε επιπλέον: Κάδος, φτερό, σύρμα, λεκάνη, ταψάκι 20 cm.
Μέθοδος
- 1.Για το νηστίσιμο κέικ αμυγδάλου: Τοποθετούμε μέσα στο κάδο του μίξερ το ηλιέλαιο, το νερό και την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά περίπου.
- 2.Προσθέτουμε μέσα στο κάδο του μίξερ το μαλακό αλεύρι, το αμύγδαλο άσπρο πούδρα και το κακάο σκόνη συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- 3.Ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα αλλά κρύα μέσα στα υλικά του κάδου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί πολύ καλά.
- 4.Τέλος μέσα σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μηλόξυδο με την σόδα με ένα σύρμα και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση όλων των υλικών.
- 5.Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20 cm περίπου σεμιζαρισμένο (με βούτυρο και αλεύρι) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 0 C για 30 λεπτά περίπου.
- 6.Με την έξοδο από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.
- 7.Για την νηστίσιμη βουτυρόκρεμα σοκολάτας: Τοποθετούμε μέσα στο κάδο του μίξερ την μαλακή μαργαρίνη μαζί με την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το φτερό στην γρήγορη ταχύτητα μέχρι να φουσκώσουν τουλάχιστον στο διπλάσιο του αρχικού τους όγκου. Τέλος προσθέτουμε και το κοσκινισμένο κακάο σκόνη μέσα στο κάδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση όλων των υλικών.
- 8.Για το ντεκόρ : Παίρνουμε 2 κομμάτια κέικ. Στην επιφάνεια του πρώτου μέρους τοποθετούμε μικρή ποσότητα βουτυρόκρεμας και τοποθετούμε σαν καπάκι το 2 μέρος. Τέλος βάζουμε κατά βούληση ποσότητα βουτυρόκρεμας στην επιφάνεια του 2ου μέρους, τρίβουμε σοκολάτα μαύρη, κοσκινίζουμε κακάο για το ντεκόρ.
Πηγή: ion.gr