Υλικά
500 gr. καλαμαράκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
50 ml. ούζο
100 gr. πλιγούρι
1 αυγό
1 λεμόνι
1 παξιμάδι κρίθινο
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Βάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό, το οποίο ανακατεύουμε με τον χυμό ενός λεμονιού, για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε τα καλαμαράκια, το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το ούζο, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και στραγγίζουμε το πλιγούρι πάρα πολύ καλά από το νερό.
Σπάμε το παξιμάδι στον επεξεργαστή τροφίμων.
Αναμειγνύουμε το πλιγούρι, τα καλαμαράκια, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο παξιμάδι χρειάζεται (περίπου 4 κουταλιές της σούπας) ώστε να δέσει το μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Οι κεφτέδες περιχύνονται με φρέσκο λεμόνι πριν σερβιριστούν.
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καλαμαράκια με θράψαλα, ψάρι φιλέτο ή χταπόδι.
~ Αν δεν έχετε παξιμάδι, αντικαταστήστε με γαλέτα ή ψίχουλα μπαγιάτικού ψωμιού.
Πηγή: funkycook.gr