Υλικά
400 gr αγκινάρες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1 αυγό
30-45 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Περίπου 50 gr αλεύρι που φουσκώνει
Επί πλέον:
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τύλιγμα
Λεμόνι ή γιαούρτι για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αν είναι φρέσκιες. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, και τις στραγγίζουμε. Τις λιώνουμε με την κουτάλα του πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά του μείγματος και τελευταίο το αλεύρι, τόσο ώστε να πλάθονται σαν κανονικά κεφτεδάκια, αλευρώνοντάς τα ταυτόχρονα. Τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (να έχει ύψος 1 περίπου στο τηγάνι). Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μας και από τις δυο πλευρές, να ροδίσουν. Τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να στραγγίσουν και όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα τους σερβίρουμε ζεστούς με λεμόνι.
Παρατηρήσεις
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο τυρί της επιλογής μας. Δεν είναι όμως απαραίτητο, δεν θέλουμε να καλύψει την αγκινάρα. Ανάλογα με την υγρασία του τυριού που θα βάλουμε μπορεί να χρειάζεται ρύθμιση η ποσότητα του αλευριού.
Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό αν θέλουμε νηστίσιμους ή vegan τους αγκιναροκεφτέδες.
Τα κεφτεδάκια μπορούν να διατηρηθούν άψητα στην κατάψυξη για αρκετές μέρες! Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αποψύξουμε, σε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία για να προλαβαίνουν να ψήνονται και από μέσα.
Δείτε περισσότερα: cretangastronomy.gr