Κεφτέδες αυγολέμονο: Κρητική θαλπωρή στο πιάτο

2 λεπτά ανάγνωσης

Ένα παραδοσιακό φαγητό της ελληνικής κουζίνας που ξεχωρίζει για τη σπιρτάδα του ξιδιού, τη βελούδινη αυγολεμονάτη σάλτσα και την αξεπέραστη νοστιμιά των τηγανητών κεφτέδων. Η εκδοχή αυτή από την Κρήτη συνδυάζει απλότητα με βαθιά γεύση, αποδεικνύοντας πως τα πιο νόστιμα πιάτα είναι και τα πιο ταπεινά.


Υλικά για τους κεφτέδες:

  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
  • 250 γρ. ψίχα ψωμιού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • Μαϊντανός & δυόσμος, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
  • 2 ασπράδια αυγών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι & ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 2-3 κρεμμύδια
  • 1 ρακοπότηρο ξίδι
  • 1 κρασοπότηρο γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμασία κεφτέδων:
    Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά με την ψίχα ψωμιού, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, το τυρί, τα ασπράδια και τα καρυκεύματα. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε ελαφρώς σε καυτό λάδι – δεν χρειάζεται να ψηθούν τελείως, απλώς να ροδίσουν.
  2. Προετοιμασία σάλτσας:
    Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο νερό. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν ελαφρά. Σβήνουμε με το ξίδι.
  3. Βράσιμο:
    Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό στην κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τους κεφτέδες. Τους αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάλτσα.
  4. Αυγολέμονο με γάλα:
    Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, το αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σταδιακά μερικές κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας για να φέρουμε το μείγμα σε ίδια θερμοκρασία (τεχνική “πιάσιμο” του αυγολέμονου).
  5. Τελική φάση:
    Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τους κεφτέδες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά. Το φαγητό είναι έτοιμο – πλούσιο, κρεμώδες και γεμάτο παραδοσιακή γεύση.

Σερβίρεται ιδανικά με:

  • Πουρέ πατάτας ή ρύζι
  • Χωριάτικο ψωμί για… βούτες
  • Πράσινη σαλάτα με λεμονόλαδο

Η συνταγή προέρχεται από το cretan-nutrition.gr και φέρει τη νοστιμιά της αυθεντικής Κρήτης στο καθημερινό σας τραπέζι.

Μοιραστείτε το άρθρο