Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τη συγκεκριμένη απόφασή της η τουρκική πλευρά δυστυχώς κάνει ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ακόμη σημαντικό βήμα υποχώρησης από τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Αναλαμβάνοντας τον ηγετικό του ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2011 υιοθέτησε τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Σύμβαση αυτή, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως η πιο μεγαλεπήβολη νομική πράξη για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρόσφατη απόφασή της αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Μία απόφαση που στέλνει λάθος μηνύματα και κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία. Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί μία σημαντική οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Πως κρίνει τη συγκεκριμένη στάση της τουρκικής πλευράς και τι μέτρα πρόκειται να λάβει;
Συνάδει η συμπεριφορά αυτή με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα υπό ένταξη κράτος;»