Υλικά
1, 5 κιλό κατσικάκι σε μερίδες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρέζα θυμάρι, 3-4 κόκκοι μπαχάρι
2 γαρίφαλα
1 πρέζα κανέλα, ρίγανη
2 συσκευασίες κονκασέ ντομάτας
1 κ. σ. πελτές ντομάτας αν θέλουμε
1 πρέζα ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. κριθαράκι χονδρό
φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο (αν θέλουμε)
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Καταρχήν το κρέας φροντίζω να το έχω σε μία λεκάνη με νερό και ξυδάκι για λίγη ώρα, το ξεπλένω μετά, το σκουπίζω και ξεκινάω το μαγείρεμα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος να σοταριστούν καλά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τον πελτέ, το κονκασέ με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα σκεπασμένο με 3 φλ. νερό.
Σε κάποιους ίσως δεν αρέσει το κανελογαρίφαλο, εγώ σε τέτοια κρεατάκια απαραιτήτως το βάζω γιατί νομίζω ότι κόβουν την έντονη γεύση που βγάζουν.
Δοκιμάζουμε να είναι μαλακό το κρέας, αλλιώς συνεχίζουμε λίγο το βράσιμο και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νεράκι για να το βοηθήσουμε. Πριν το αποσύρουμε από το μάτι υπολογίζουμε να έχει ζωμό για να ψηθεί το γιουβέτσι μας.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, όταν κοντεύει να γίνει το κρέας, ρίχνουμε στο ταψί μας λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε στο φούρνο το κριθαράκι ίσα-ίσα να πάρει χρώμα.
Τοποθετούμε στο ταψί το περιεχόμενο της κατσαρόλας με μία κουτάλα με προσοχή, αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα με το κριθαράκι.
Αν θέλουμε στο τελείωμα προσθέτουμε λίγη φέτα τριμένη ή σε κομματάκια ή λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο. Εγώ δεν έβαλα, το άφησα σκέτο.
Το κατσικάκι μας μπορεί να αντικατασταθεί με αρνάκι ή μοσχάρι.
Καλή όρεξη!