Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.1 R σημειώθηκε στις 01:51 π.μ. τα ξημερώματα της Τετάρτης, 14 Μαΐου, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 64,4 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της ανατολικής Κρήτης, παρά την απόσταση από το επίκεντρο. Αισθητός έγινε και στην περιοχή της Μεσαρά. Κάτοικοι περιέγραψαν την αίσθηση τριών αλλεπάλληλων «κυμάτων» και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερολέπτων.
Δυο μετασεισμοί
Δυο μετασεισμοί καταγράφτηκαν μετά το μεγάλο σεισμό των 6.1 R.
Ο πρώτος στις 3:30 π.μ. και είχε μέγεθος 2.8 R και ο δεύτερος στις 3:57 π.μ. με μέγεθος 3.4 R.
Προληπτικό μήνυμα 112
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές. Ωστόσο, η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε το σύστημα προειδοποίησης μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.
Στις 02:30 π.μ., εστάλη μήνυμα στα κινητά των κατοίκων της Κάσου και των γύρω περιοχών με προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο τσουνάμι και οδηγίες για άμεση απομάκρυνση από τις ακτές.
Το μήνυμα ανέφερε:
«⚠️ Ενεργοποίηση 112
🆘 Σεισμός μεγέθους 5.9 σημειώθηκε 48 χλμ ΝΝΑ της Κάσου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης Τσουνάμι στην περιοχή σας
‼️ Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών»
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, ο σεισμός ήταν 6.1 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 164 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και 38 χλμ νότια της Καρπάθου, ενώ το βάθος του προσδιορίζεται στα 71χλμ.
Καθησυχαστικός ο Ευθύμης Λέκκας
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε: «Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων, να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις, χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία, ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας».
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως πρόκειται για σεισμό που «έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα». Η δόνηση έγινε αισθητή στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και γενικότερα σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανή σύνδεση με άλλους πρόσφατους σεισμούς, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη – είναι τελείως διαφορετικό το γεωτεκτονικό πλαίσιο – και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο. Είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον, στο ηφαιστειακό τόξο, και οι σεισμοί στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση».
(Με στοιχεία από το enikos.gr)