Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας μας προετοιμάζουν για τη Σαρακοστή, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία, για αυτό και δεν πρέπει να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Είναι συνήθως μεζέδες που είτε είναι ωμοί, είτε θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα. Επίσης, έχουμε συνδέσει την Καθαρά Δευτέρα με εξορμήσεις στη φύση για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, οπότε καλό είναι τα εδέσματά μας να μπορούν να μεταφερθούν.
Είτε γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα στην εξοχή είτε στην πόλη, η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, τα τουρσιά και οι πίκλες, η ποικιλία ελιών και ο χαλβάς του μπακάλη είναι εκ των ων ουκ άνευ. Φροντίζουμε να έχουμε και κάποιο χορταστικό φαγητό, όπως χταπόδι με μακαρονάκι ή ρύζι με θαλασσινά ώστε να ικανοποιήσουμε και τα μικρά παιδιά που για αυτά ίσως κάποιοι μεζέδες να είναι αρκετά έντονοι γευστικά. Έτσι, επιλέγουμε τις συνταγές που μας αρέσουν και, ψωνίζουμε εγκαίρως όλα τα χρειαζούμενα. Προμηθευόμαστε επίσης ρετσίνα, Σαντορίνες, τσίπουρο και ούζο, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα διατηρούμε δροσερά.
Δείτε εδώ 54 μοναδικές δοκιμασμένες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα