Ακολουθούν νεότερα στοιχεία από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη το τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου 2019
Το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε από τις ακτές της Αφρικής όπου βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις νότιες ακτές της Κρήτης αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Στον Χάρτη 1 (κορυφή) σημειώνονται με “L” οι διαδοχικές θέσεις του βαρομετρικού χαμηλού την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ενώ με κίτρινα στίγματα τα κεραυνικά πλήγματα του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου, όπως καταγράφηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συνολικά περισσότεροι από 15.500 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Στον Χάρτη 2 (με όψη από τα βόρεια) δίνεται η κατανομή της βροχής στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Κρήτης για το σύνολο της κακοκαιρίας.
Ενδεικτικά ύψη βροχής δίνονται σε επιλεγμένους σταθμούς.
Η προβολή αυτή επιτρέπει να διαπιστωθεί ο ρόλος της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές:
Η πρώτη στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών (βαθύ μοβ χρώμα), όπου βρίσκονται και οι 2 σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής: Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά.
Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών ορέων, όπου ο σταθμός μας κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.
Τονίζεται ότι μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο (είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς) ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών) δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.
Με κόκκινες γραμμές δίνονται βασικά ποτάμια/χείμαρροι της περιοχής καθώς και ενδεικτικά ορισμένα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές. Εκτιμάται ότι μόνο στην περιοχή με μωβ σκίαση στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών ορέων (έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων), έπεσαν περισσότερο από 80.000.000 κυβικά μέτρα νερό, χωρίς να υπολογίσουμε τις ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο (και πολύ μεγαλύτερο) τμήμα του νομού Χανίων.
Τέλος στο διάγραμμα που ακολουθεί (πατήστε επάνω για μεγέθυνση) δίνονται οι δεκάλεπτες βροχές από τους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου.
Για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή, με την μεγαλύτερη ένταση να καταγράφεται και στους 2 σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019
Πηγή: meteo.gr – Κ. Λαγουβάρδος -Χ. Γιάνναρος-Α. Καραγιαννίδης- Σ. Ντάφης- Β. Κοτρώνη