Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Διεθνείς σύμβουλοι και ειδικοί στον τομέα του ελαιολάδου με δηλώσεις σε Ισπανικά ΜΜΕ, εκθέτουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία της φετινής ελαιοπαραγωγής 2022/23 στις κύριες χώρες ελαιοπαραγωγής της Μεσογείου η οποία γενικά φαίνεται να πλήττεται από ξηρασία και αυξημένο κόστος παραγωγής.
Ισπανία: Δραματική πτώση φετινής και αγωνία για ερχόμενη παραγωγή
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας και άλλους Φορείς της Παραγωγής, η πρόοδος της συγκομιδής επιβεβαιώνει την δραματική πτώση της σε επίπεδα της τάξεως 40-50%, η οποία αποδίδεται από όλους τους φορείς στις συνθήκες ξηρασίας που επικρατήσαν από την Άνοιξη και μέχρι την έναρξη της συγκομιδής.
Η αγωνία και το ενδιαφέρον παραγωγών, εμπόρων και φορέων επικεντρώνεται τώρα στο ύψος της παραγωγής του επόμενου έτους. Ελπίδες υπάρχουν για μια καλή έως υψηλή παραγωγή, αλλά υπάρχει και ο φόβος της επανάληψης της φετινής δραματικής χρονιάς, η οποία θεωρείται σαν η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και ιδίως τις βροχοπτώσεις της Άνοιξης.
Ωστόσο νέος κρίσιμος παράγων θεωρείται η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων και το κόστος των εργατικών συγκομιδής.
Ιταλία: Σοβαρή μείωση και υψηλό κόστος παραγωγής
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της (Unapol), Tommaso Lo Iodice, η περίοδος ελαιοπαραγωγής που ήδη τελειώνει στην Ιταλία χαρακτηρίζεται από σοβαρή μείωση της παραγωγής της τάξεως του 50% για ορισμένες περιφέρειες και 30% για ολόκληρη την χώρα σε σχέση με την περσινή παραγωγή.
Σημαντικό πρόβλημα φέτος, τόνισε, είναι το «υπερδιπλασιασμένο» κόστος των λιπασμάτων, στο οποίο έχουν προστεθεί η αύξηση του κόστους καυσίμων και ενέργειας, καθώς και η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού για συλλογή.
Ελλάδα: Υψηλή παραγωγή αλλά με προβλήματα Δάκου και Γλοιοσπορίου
Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο ειδικευμένος στην Ελληνική αγορά Μεσίτης Luigino Mazzei, δήλωσε ότι η πλούσια φετινή Ελληνική ελαιοπαραγωγή έχει συγκομιστεί κατά 70-80%. Ωστόσο, η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά 30.000 ή 40.000 τόνους λόγω δακοπροσβολών και γλοιοσπόριο σε μεγάλο μέρος της παραγωγής της Πελοποννήσου και η ποιότητα του προϊόντος έχει επιδεινωθεί.
Ο Mazzei εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή στην Ελλάδα θα είναι περίπου 310.000 τόνοι, από την οποία 110.000 αντιστοιχούν στην Πελοπόννησο, 100.000 τόνοι στην Κρήτη, 40.000 τόνοι σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη και Ρόδο (νησιά), 50.000 τόνοι στην ηπειρωτική Ελλάδα και 10.000 τόνοι στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική και Μακεδονία).
Η ποιότητα, θεωρεί ότι είναι χαμηλότερη φέτος και ότι η μέση οξύτητα είναι γύρω στο 0,5%. Η συγκομιδή στην χωρά εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και μόνο στην κεντρική Ελλάδα θα μπορεί να συνεχιστεί και κατά τον Φεβρουάριο.
Πορτογαλία: Σοβαρή πτώση της φετινής, λόγω της υψηλής περσινής παραγωγής
Στην Πορτογαλία ο Alberto Serralha, Διευθύνων Σύμβουλος της Sociedade Agrícola Ouro Vegetal SA (SAOV), διεθνής σύμβουλος ελαιολάδου, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για «σοβαρή» πτώση της φετινής παραγωγής κυρίως λόγω της «υψηλής παραγωγής του προηγούμενου έτους και σε μικρότερο βαθμό λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η συγκομιδή, όπως ανάφερε ο Serralha, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε αρχές Δεκεμβρίου και εκτιμάται γύρω στους 90.000 τόνους, δηλαδή ήταν 60% χαμηλότερη της περσινής.
Επιπλέον, τόνισε ότι οι βροχοπτώσεις ήταν συνεχείς κατά τη διάρκεια της περιόδου, γεγονός που δεν επέτρεψε την είσοδο στα χωράφια των μηχανημάτων και την έναρξη των μολύνσεων της ελιάς με γλοιοσποριο στις αρχές Νοεμβρίου. Έτσι, τα καλής ποιότητας έξτρα παρθένα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα «λαμπάντε» και (κοινά) παρθένα απέκτησαν μεγάλες τιμές.
Τουρκία: Παραγωγή ρεκόρ αλλά με προβλήματα ξηρασίας και κόστους
Ο Murat Küçükçakıre, Γεωπόνος και Σύμβουλος πολλών έργων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η φετινή περίοδος στην Τουρκία συνεχίζεται με πολύ υψηλό ενδιαφέρον, αλλά διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις αρχικές εκτιμήσεις (που έδιναν παραγωγή 421.000 τόνων) λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αν και υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, φέτος η Τουρκία θα φτάσει στην υψηλότερη παραγωγή της ιστορίας της!
Τυνησία: Μέτρια παραγωγή και μέση ποιότητα
Ο Ιταλός μεσίτης Adriano Caramia αναφέρει ότι η Τυνησιακή παραγωγή δεν φαίνεται πολύ καλή σε ποσοτικό επίπεδο. Στα μέσα Ιανουαρίου, εκτιμάται συνολικά σε 180.000 τόνους σε σύγκριση με τους 240.000 τόνους της προηγούμενης χρονιάς και τους περίπου 211.000 τόνους μέσης παραγωγής της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον Caramia, οι αποδόσεις ήταν ικανοποιητικές καίτοι επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ και η μέση ποιότητα δεν είναι εξαιρετική. «Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατήσαν έχουν επηρεάσει τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος».
Όσον αφορά τις τιμές, δήλωσε ότι είναι πολύ υψηλές, περιορίζοντας την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές. Τους πρώτους μήνες της περιόδου σημειώθηκαν επίπεδα ρεκόρ πωλήσεων στο εξωτερικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Μαρόκο: Πτώση ρεκόρ λόγω ξηρασίας
Όσον αφορά το Μαρόκο, ο Noureddine Ouazzani, διευθυντής της Agro-pôle Olivier, δήλωσε ότι η παραγωγή 2022/23 έχει υποστεί αναμφισβήτητη μείωση, λόγω της «σοβαρής και καταστροφικής» ξηρασίας παρόμοια της οποίας έχει να παρατηρηθεί στη χώρα περισσότερο από 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων της χώρας, η παραγωγή είναι χαμηλότερη κατά 75% σε σχέση με την περσινή, η οποία ήταν περί τους 140.000 τόνους και εκτιμάται σε 30.000-40.000 τόνους. Πολλά ελαιοτριβεία παρέμειναν κλειστά, αφού μόνο λίγοι αρδευόμενοι ελαιώνες ξένων ποικιλιών παρουσίασαν ενδιαφέρουσες παραγωγές.`
Κατά τη γνώμη του «η ξηρασία που βιώνουμε μας κάνει να φοβόμαστε για το μέλλον των ελαιώνων στο Μαρόκο», ενώ πρόβλημα σημαντικό είναι οι γενικές αυξήσεις των εισροών ενέργειας, των μεταφορών, της εργασίας, των βοηθητικών υλικών κ.λπ.
=====================
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)
Πηγή: sedik.gr