Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κατανάλωση Ελαιολάδου Αποτελέσματα Εθνικής Μελέτης Υδρία

22/09/2018
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Κατανάλωση Ελαιολάδου Αποτελέσματα Εθνικής Μελέτης Υδρία
0
SHARES
Share on Facebook

Δρ. Ελισάβετ Βαλάνου

Επιστημονικός συνεργάτης Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας*

Η Εθνική μελέτη ΥΔΡΙΑ είχε ως στόχο την αποτύπωση της κατάστασης υγείας, των διατροφικών επιλογών και των συνηθειών διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΥΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ. ΕΛ.Π.ΝΟ) του Υπουργείου Υγείας.

Το δείγμα αποτελείται από τουλάχιστον 4.000 ενήλικες, ηλικίας 18 ετών και άνω, βάσει της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) του 2011.

Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών πραγματοποιήθηκε μέσω της συμπλήρωσης δύο ανακλήσεων διατροφικής πρόσληψης 24ώρου (εφαρμογή Η/Υ, HHF Nutrition Tool την οποία ανέπτυξε το ΕΙΥ), ενός μη ποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και ενός ερωτηματολογίου καταγραφής των τάσεων της εκτός σπιτιού σίτισης.

Στο πλαίσιο της καταγραφής των διατροφικών επιλογών μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανάκλησης της διατροφικής πρόσληψης 24ωρου, καταγραφήκαν λεπτομερώς η κατανάλωση ελαιολάδου, η  μέθοδος μαγειρέματος,  το υλικό συσκευασίας, η εμπορική ονομασία, η περιοχή προέλευσης και ο τρόπος καλλιέργειας του.

Από τα συλλεχθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου στη χώρα μας  είναι πτωτική, παρότι εξακολουθεί  να  είναι το κύριο  προστιθέμενο λιπίδιο (79% της χρήσης προστιθέμενων λιπών και ελαιών) με τις επιτραπέζιες επαλειφόμενες μαργαρίνες να ακολουθούν ως το δεύτερο πιο συχνά καταναλισκόμενο λιπίδιο με ποσοστό (14% της χρήσης προστιθέμενων λιπών και ελαιών).

H χώρα μας συνεχίζει να κατέχει τα ηνία στη μέση παγκόσμια κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία της μελέτης ΥΔΡΙΑ η μέση κατανάλωση ελαιολάδου (αναγωγή στις 2000 θερμίδες) στο σύνολο της χώρας είναι 34 g ανά ημέρα και 38g ανά ημέρα στην Κρήτη.

Τόσο στο σύνολό της επικράτειας όσο και στην Κρήτη, (αναγωγή στις 2000 θερμίδες) παρατηρείται ότι οι γυναίκες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου σε σχέση με τους άνδρες, το οποίο, μπορεί να αποδοθεί στη μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων.

Όσον αφορά τη χρήση προστιθέμενων λιπών και ελαίων στην παρασκευή φαγητών, ανεξάρτητα από τον  τρόπο μαγειρέματος,  το κύριο προστιθέμενο λιπίδιο είναι το ελαιόλαδο παρότι τα σπορέλαια και η μαργαρίνη κατέχουν αξιόλογα ποσοστά.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι  στην Κρήτη το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται  για τηγάνισμα σχεδόν 9 στις 10 φορές

Το ελαιόλαδο σε υψηλότερο ποσοστό χρησιμοποιείται στα μαγειρευτά φαγητά (93%), ενώ τα σπορέλαια σε υψηλότερο ποσοστό χρησιμοποιούνται στα τηγανητά (16%).

Συνοψίζοντας, παρόλο η Ελλάδα φαίνεται ότι σταδιακά απομακρύνεται  από το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο παραμένει βασικό συστατικό της διατροφής στη χώρα μας.

*          Το παραπάνω κείμενο είναι η εισήγηση της κ. Ελισάβετ Βαλάνου στο Συμπόσιο «Διατροφικές συνήθειες και πρακτικές στην Κρήτη διαχρονικά» που διοργανώθηκε στο Κέντρο Ερευνών Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους του  Δήμου Φαιστού, από 9-10 Σεπτεμβρίου 2017

 

Previous Post

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για το γιατρό με την απρεπή συμπεριφορά ενώ του έχει ασκηθεί  ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για κατάχρηση σε ασέλγεια…

Next Post

Την Κυριακή τα ξημερώματα η φθινοπωρινή ισημερία

Next Post
Την Κυριακή τα ξημερώματα η φθινοπωρινή ισημερία

Την Κυριακή τα ξημερώματα η φθινοπωρινή ισημερία

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ