Καρυδόπιτα νηστίσιμη με πορτοκάλι και κουβερτούρα. Ένα σιροπιαστό κέικ που μπορείτε να το απολαύσετε ελεύθερα τόσο την περίοδο της Σαρακοστής, την οποία διανύουμε, αλλά και όλο το χρόνο, διότι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις καρυδόπιτες με τα πολλά αυγά, βούτυρο κλπ. Είναι αρωματικό, γευστικό και τόσο πλούσιο σε γεύση που θα σας αποζημιώσει σε κάθε του μπουκιά.
Συνταγή για καρυδόπιτα με πορτοκάλι και κουβερτούρα
Υλικά
- 220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κουταλάκια του γλυκούμπέικιν παουντερ
- 150 γραμμάριαζάχαρη
- 100 γραμμάριακαρύδια ψιλοκομμένα
- 125 γραμμάρια κουβερτόυρα ψιλοκομμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκούκανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκούγαρύφαλλο
- 125 mlελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 125 mlνερό
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 250ml νερό
- 350γραμμάρια ζάχαρη
- 1 στικ κανέλας
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρει μια βράση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα καρύδια και την κουβερτούρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού με τα καρύδια και την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε. Παίρνουμε ένα ταψί 25 εκ. (το περνάμε με σπορέλαιο ή φυτικό βούτυρο και αλεύρι). Τέλος, βάζουμε τη ζύμη για την καρυδόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 λεπτά στους 180 °C. Όταν ψηθεί τη βγάζουμε και τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tips
- Σερβίρουμε με τριμμένα καρύδια και έναν ωραίο καφέ.
- Αντί για ελαιόλαδο ή σπορέλαιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο άλλο φυτικό λάδι ή βούτυρο.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή: maxmag.gr