Κι όμως αν έχεις όρεξη και υπομονή θα κάνεις την κουζίνα σου “κρητική” και τον ξιδάτο μεζέ σου, τον πιο περιζήτητο στην παρέα. Έχεις δοκιμάσει τα εκπληκτικά λουκάνικα από την Κρήτη. Καιρός να τα ετοιμάσεις μόνη σου…
Συστατικά
- Λεπτά έντερα χοιρινού (ζήτησέ τα από το χασάπη)
- Το χυμό από 3-4 λεμόνια
- 2 κιλά χοιρινό κρέας (Καλύτερα λαιμό)
- Κόκκινο ξιδι από κρασί
- Μαύρο πιπέρι
- Κύμινο σε σκόνη
- Αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Κόψε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια και βάλε σε ένα μπολ που κλείνει καλά
- Ρίξε το ξίδι να σκεπάσει το κρέας, αλάτισε και συμπλήρωσε με μπόλικο πιπέρι και κύμινο
- Άφησε το μείγμα μια μέρα να πιάσει το ξίδι. Θα δεις εαν είναι εντάξει στην έναση του ξιδιού, αλλά και στο αλάτι αν τηγανίσεις ένα δύο κομματάκια
- Στο μεταξύ καθάρισε τα έντερα πολύ καλά, φροντίζοντας να τα γυρίσεις το “μέσα-έξω” και άφησέ τα να μουλιάσουν σε αλατόνερο με μπόλικο λεμόνι
- Το γέμισμα είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία. Εαν δεις τα “σκούρα” ζήτησε από τον χασάπη σου να σου τα γεμίσει
- Δέσε την μία άκρη του έντερου και με ένα χωνί ξεκίνα να γεμίζεις με το κρέας και δένεις καλά και την άλλη άκρη
- Όταν γεμίσουν όλα μπορείς να τα κρεμάσεις σε σκιερό και ξερό μέρος να στεγνώσουν
- Μπορείς αν θέλεις να τα βάλεις σε κάποιο σημείο δίπλα σε τζάκι η φωτιά και να τα αφήσεις να στεγνώσουν με τα αρώματα από διάφορα μυρωδικά που θα καις εκεί.
- Σκοπός δεν είναι να ανάψεις φωτιά, αλλά να πάρουν άρωμα από τον καπνό
- Σέρβιρέ τα τηγανητά ή ψητά. Μπορείς να τα ετοιμάσεις και ομελέτα
Πηγή: tlife.gr