Η δραματική κατάσταση στην Κρήτη, με την έλλειψη νερού, “ξεδιπλώθηκε” στη 2η σύσκεψη με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Λειψυδρία – Οι επιπτώσεις στην άρδευση», που πραγματοποιήθηκε στις Μοίρες χθες, με πρωτοβουλία της ΝΔ και του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την ευθύνη του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.
Όπως υπογραμμίστηκε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και στην Κρήτη, με τις κρίσεις που … έρχονται να κατατάσσονται ως παγκόσμιος κίνδυνος. Μάλιστα το νησί εκτιμάται ως περισσότερο ευάλωτο και ευεπηρέαστο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης «οι βροχοπτώσεις φέτος, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ετών είναι περίπου 60% μειωμένες ενώ σε κάποιες περιοχές της Κρήτης το ποσοστό είναι 75%». Οι βροχοπτώσεις για 3η συνεχή χρονιά δεν πάνε καλά για όλη την Κρήτη.
Σύμφωνα με Εθνικό Παρατηρητήριο της Αθήνας στο σταθμό του Ηρακλείου (Ανατολικά) για παράδειγμα το διάστημα Οκτ.2017 – Φεβρ. 2018 είχαμε 214 mm ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 -2017 είχαμε 454 mm, δηλαδή 53% μείωση (M.O.485). Στο Οροπέδιο Λασιθίου από 688 mm το 2017 έπεσε σε 441 mm το 2018, δηλαδή 36% μείωση σε ένα έτος.
Λόγω της ανομβρίας, μάλιστα, τόσο τα υπόγεια όσο και τα επιφανειακά νερά, δεν αναπληρώθηκαν, ενώ ούτε οι ταμιευτήρες των φραγμάτων γέμισαν.
Εν τω μεταξύ περιοχές που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι και η περιοχή της Μεσαράς, δέχονται σοβαρές πιέσεις, καθώς “ζητούν” νερό για άρδευση … και δεν υπάρχει! Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη, οι υπόγειοι υδροφορείς στον ελλαδικό χώρο δέχονται μεγάλες πιέσεις από τον τομέα της γεωργίας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του υπόγειου νερού καταναλώνεται στις αγροτικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις για άρδευση στη Μεσαρά έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 έτη, με συνέπεια την υποβάθμιση του υπόγειου ορίζοντα.
Εν τω μεταξύ, οι παράνομες γεωτρήσεις αποτελούν συχνή πρακτική, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη δυσκολότερος ο έλεγχος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τυμπακίου, όπου οι καλλιέργειες αρδεύονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα αντλούμενα υπόγεια ύδατα. Η υπερεκμετάλλευση του υπόγειου υδροφορέα με ανεξέλεγκτο και μη ορθολογικό ρυθμό άντλησης, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες υδρογεωλογικές συνθήκες, είχε σαν άμεσο επακόλουθο την μείωση των υπογείων υδάτων και την εισροή θαλασσινού νερού στο εσωτερικό της περιοχής.
Σε αυτή την 2η σύσκεψη, πέραν των προαναφερόμενων, συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης.
Μεταξύ των μέτρων που “έπεσαν στο τραπέζι” ήταν η μείωση της χρήσης νερού άρδευσης και η εφαρμογή της ελλειμματικής άρδευσης, η αύξηση της αποδοτικότητας της άρδευσης και η μείωση των απωλειών των δικτύων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού, η προστασία των υδάτων, η διαχείριση της ζήτησης νερού και η αύξηση της προσφοράς γλυκού νερού, η επαναχρησιμοποίηση εκροών βιολογικών καθαρισμών αστικών λυμάτων, η αξιοποίηση υφάλμυρων πηγών περαιτέρω και κυρίως … η κατάρτιση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της ξηρασίας αλλά και η ευρεία πληροφόρηση του κοινού.
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και 3η σύσκεψη στην Ιεράπετρα για τις «επιπτώσεις της λειψυδρίας στην ύδρευση και την άρδευση».
Πηγή: cretalive.gr