Η ελιά εξαρτάται σημαντικά από την παρουσία καλίου, καθώς συμβάλλει στην ρύθμιση του νερού, της φωτοσύνθεσης και της σύνθεσης πρωτεϊνών. Ειδικά κατά τη διάρκεια της παραγωγικής φάσης, όταν ο πυρήνας του καρπού σκληραίνει, η ανάγκη για αυτόν τον ηλεκτρολύτη είναι κρίσιμη.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η ελιά να έχει, αυτήν την περίοδο, επαρκή επίπεδα καλίου, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού σακχάρων, πρωτεϊνών και λιπών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή της, επηρεάζοντας έτσι, άμεσα την παραγωγή.
Μια επαρκής παροχή καλίου βελτιώνει την ποιότητα και το μέγεθος του καρπού και αυξάνει την περιεκτικότητα της ελιάς σε λάδι. Επιπλέον, το κάλιο βοηθά στο άνοιγμα και το κλείσιμο των στομάτων (διαπνοή), που ρυθμίζουν την αντοχή του δέντρου στην έλλειψη νερού, που είναι κοινό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγή: olivenews.gr