Υλικά
¾ φλ. Agrino Σουπέ λευκό μεσόκοκκο ρύζι γλασέ
1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
½ κ.σ. ντοματοπελτέ
½ φλ. ξηρό κρασί, λευκό ή κόκκινο
½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ¼ φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια από τα καλαμάρια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το μείγμα ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το ½ νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στο ζεστό μάτι για 15 λεπτά.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα ρυζιού.
Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα, αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Ρίχνουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση και το υπόλοιπο νερό.
Ψήνουμε στους 170C για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμάρια πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με συνοδεία ρυζιού.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr