Υλικά
- 8-10 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 350 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό ζεστό.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr