Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια, όσο πιο μεγάλα γίνεται
500γρ. κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κιλό τομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθια.
Τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καλαμάρια μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι.
Στα 5 λεπτά αποσύρετε από τη φωτιά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο ταψί.
Διαλύετε τον πελτέ σε ένα νεροπότηρο νερό και τον ανακατεύετε μαζί με τις τριμμένες τομάτες.
Περιχύνετε τα καλαμαράκια στο ταψί με τη σάλτσα. Αλατίζετε, πιπερώνετε, συμπληρώνετε και ένα νεροπότηρο νερό και ψήνετε τα καλαμαράκια στον φούρνο για 30 λεπτά.
Κατόπιν, αδειάζετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί και το ανακατεύετε καλά με τη σάλτσα.
Συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου και μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά και να χυλώσει.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Πηγή: gnomip.gr