Υλικά
1200 gr. διάφορα μικρά ψάρια φρέσκα για σούπα
250 gr. πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
100 ml. ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Θαλασσινό αλάτι
6-7 κόκκους μαύρου πιπεριού
Μια μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια.
Κόβουμε τις πατάτες με συμμετρικό τρόπο και στίβουμε τα λεμόνια.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, αφού χαράξουμε τα κρεμμύδια ελαφρά από την κάτω πλευρά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Τέλος σβήνουμε με τον χυμό του ενός λεμονιού, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το πιπέρι, την πιπερίτσα και περιχύνουμε με 600 ml. νερό. Βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα ψάρια.
Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε, περιχύνυμε με τον χυμό του άλλου λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα προσεκτικά.
Αφήνουμε 10 λεπτά την κακαβιά πριν σερβίρουμε.
Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τα ψάρια με τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα οποία περιχυνουμε ελαιόλαδο, σερβίρουμε όσο ζωμό βγάλει η σούπα και τον μοιράζουμε στους συνδαιτημόνες.
Σημειώσεις για την Συνταγή:
* Η κακαβιά είναι η σούπα των ψαράδων, την οποία συνήθιζαν να φτιάχνουν με λιανά ψάρια, θαλασσινό νερό και την απολάμβαναν με ένα παξιμάδι, καθώς εμείς έχουμε περισσότερες ευκολίες στην κουζίνα μπορούμε να προσθέσουμε στην συνταγή ακόμη και λαχανικά όπως καρότο και σέλινο, όμως μόνο με την πατάτα είναι εξαιρετικά πεντανόστιμη!
* Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε πολύ νερό, όλη η νοστιμιά συμπυκνώνεται στο λίγο ζουμάκι της σούπας και θα το απολαύσετε καλύτερα!
* Το λεμόνι, αν θέλετε, μπορείτε να το ελαττώσετε και να είστε επίσης προσεκτικοί στο αλάτι, προτιμήστε θαλασσινό, φυσικό χοντρό αλάτι.
* Αν θέλετε δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο κρασί λευκό στην σούπα, αφαιρώντας τα αντίστοιχα από το νερό της σούπας.
Πηγή: funkycook.gr