Παρά την αύξηση των εξαγωγών και της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου οι παραγωγοί της Ισπανίας εξακολουθούν να πωλούν το προϊόν τους σε τιμές κάτω του κόστους. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι έμποροι και μεσάζοντες, υποστηρίζει η ισπανική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο επικεφαλής του τομέα ελαιολάδου της οργάνωσης και γενικός γραμματέας του UPA Jaén, Cristóbal Cano, «εδώ και δύο χρόνια οι παραγωγοί ελαιολάδου της Ισπανίας αναγκάζονται να πουλάνε κάτω από τις τιμές κόστους.
Από την άλλη η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 25,5% τον τελευταίο μήνα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Επίσης και οι ισπανικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2019.
Λογικά θα έπρεπε να είχαμε αύξηση των τιμών παραγωγού αλλά μέχρι στιγμής – και παρά την αύξηση της κατανάλωσης λαδιού σε εθνικό επίπεδο – οι τιμές που λαμβάνουμε εμείς οι ελαιοκαλλιεργητές είναι στα 2,14 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι ελαιοκαλλιεργητές να συνεχίσουν την παραγωγή ελαιολάδου με αυτές τις χαμηλές τιμές. Συνεχίζουμε να χάνουμε χρήματα επειδή το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με εκθέσεις του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, ανέρχονται στα 2,70 ευρώ το κιλό για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην χώρα μας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η κερδοσκοπία κυριαρχεί στον τομέα τα τελευταία χρόνια. Για αυτό η UPA έχει υποβάλλει επίσημα αίτημα στο ισπανικό υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα την λειτουργία του παρατηρητήριου τιμών.
Το ελαιόλαδο παγκοσμίως αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένα από τα καλύτερα φυτικά λίπη. Κάθε μέρα φαίνεται ότι έχουμε μια αγορά που είναι ακόμα ζωντανή. Ωστόσο θα πρέπει και οι παραγωγοί να απολαμβάνουν ένα καλό εισόδημα για να συνεχίσουν να ασχολούνται με την καλλιέργεια».
Πηγή: agrotypos.gr – Παϊσιάδης Σταύρος