Ποιος και γιατί σκότωσε τη νύχτα της 13ης προς 14ης Νοεμβρίου του 2007 τον κτηνοτρόφο Κώστα Κουνάλη; Άραγε θα δοθεί ποτέ σαφή και κατηγορηματική απάντηση σε αυτό το πολυετές θρίλερ, δίχως σκιές, ερωτηματικά και κρατούμενα;
Η προφυλάκιση του 39χρονου που δακτυλοσκοπήθηκε μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακό περιστατικό με την πρώην σύντροφο του και έτσι ταυτοποιήθηκε το «ορφανό» αποτύπωμα που είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς της σήμανσης στο κάθετο πλαίσιο πόρτας της αγροικίας του φονικού, έφερε και πάλι στο προσκήνιο μία υπόθεση «σκοτεινή», με απροσδιόριστο κίνητρο και απύθμενο μένος στον τρόπο δολοφονίας του άτυχου άνδρα, ο οποίος περιγράφεται ως αγαπητός άνθρωπος στην ευρύτερη περιοχή διαμονής του αλλά και στον τόπο καταγωγής του.
Αναμφίβολα η εξέλιξη της ταυτοποίησης του αποτυπώματος και της σύλληψης βάσει εντάλματος του 39χρονου «αχαρτογράφητου» υπόπτου έφερε αναστάτωση και ταραχή στην οικογένεια Κουνάλη που σίγουρα αιφνιδιάστηκε, εντούτοις ακόμα και μετά την προφυλάκιση του, οι συγγενείς του θύματος διατηρούν την ψυχραιμία τους και επιδεικνύουν εγκράτεια, αποφεύγοντας βεβιασμένες και σπασμωδικές κινήσεις.
Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, να δοθούν απαντήσεις τεκμηριωμένες και να υπάρξει δικαίωση.
Ουδείς από την οικογένεια επιζητά το άδικο, γι’ αυτό και αναμένουν τα επόμενα βήματα και σίγουρα περιμένουν τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με το DNA. Ζυγίζουν και μετρούν την προφυλάκιση, τους απασχολεί, αναλύουν τα δεδομένα, εξετάζουν διάφορα σενάρια, θέλουν όμως να είναι και σίγουροι.
Οι Αρχές όταν διαπράχθηκε το άγριο έγκλημα είχαν προχωρήσει στο πλαίσιο της προανάκρισης στη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού από άτομα που είχαν βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου, από τα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος του θύματος αλλά και από τους διαμένοντες μοναχούς της Μονής Αγκαράθου προκειμένου να γίνει σύγκριση αφενός με το «ορφανό» αποτύπωμα, αφετέρου με το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί στα νύχια του δολοφονημένου.
Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Και φθάσαμε στο 2024, 17 χρόνια μετά, να ταυτοποιηθεί το αποτύπωμα, για το οποίο ο κατηγορούμενος και ο πατέρας του προβάλλουν συγκεκριμένους ισχυρισμούς.
Η κατάθεση του πατέρα του 39χρονου
Δικαιολογούν την ύπαρξη του λόγω της επαγγελματικής τους ενασχόλησης ως αλουμινοκατασκευαστές. Ο γιος έφτιαξε την πόρτα και ο πατέρας την τοποθέτησε στην αγροικία, με την συνδρομή, όπως ισχυρίζεται, ανιψιού του θύματος. «Την πόρτα την τοποθέτησα εγώ και ήταν παρών μόνο ο ανιψιός και όχι ο θανών. Την πόρτα την πήγα με το φορτηγό μόνος μου, χωρίς τον γιο μου. Η πόρτα είχε ταινίες για προστασία από χτυπήματα. Η πόρτα κόστισε 200 με 300 ευρώ. Με τους Κουνάληδες άλλες παρτίδες δεν είχε ο γιος μου. Με τίποτα δεν μπορεί να έχει ανάμιξη ο γιος μου. Άκουσα για το περιστατικό του φόνου αλλά δεν με κάλεσε κανένας για κατάθεση» φέρεται να κατέθεσε στην ανακρίτρια.
Τι κατέθεσε γνωστός αξιωματικός του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών
Έχει ενδιαφέρον όμως ότι ενώπιον της ανακρίτριας κλήθηκε να καταθέσει και ο επικεφαλής της σήμανσης που είχε τότε την ευθύνη της έρευνας.
Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ φέρεται να κατέθεσε ότι η πόρτα που βρέθηκε το αποτύπωμα είναι η πρώτη πόρτα του οικήματος, υποστηρίζοντας ότι την συγκεκριμένη πόρτα χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οικογένειας ως είσοδο. Περιγράφει την συγκεκριμένη πόρτα ως παλιά και μεταλλική. Η δεύτερη πόρτα που βρέθηκε κλειδωμένη ήταν πιο πρόσφατης κατασκευής, και πάλι όμως δεν ήταν καινούργια.
Σύμφωνα με τον εμπειρότατο αστυνομικό, η πρώτη πόρτα όπου βρέθηκε και το αποτύπωμα, είχε άνοιγμα από δεξιά προς τα αριστερά. Το αποτύπωμα βρέθηκε στο εσωτερικό κάθετο πλαίσιο από την πλευρά που είναι το χερούλι της πόρτας. Συγκεκριμένα βρέθηκε με φορά δακτύλου απ’ έξω προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει, επεξηγεί ο αξιωματικός, ότι είτε κάποιος την έπιασε από αυτό το σημείο για να μπει μέσα στο δωμάτιο, είτε την τράβηξε για να βγει εκτός του δωματίου.
Το αποτύπωμα στην επιστημονική ορολογία αναφέρεται ως «φρέσκο» γιατί ένα παλαιό αποτύπωμα είναι δύσκολο να αποτυπώσει τα ευκρινή χαρακτηριστικά στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση του. Αν ήταν παλαιό αποτύπωμα θα υπήρχαν αλλοιώσεις. Η δεύτερη πόρτα βρέθηκε κλειδωμένη. Το κλειδί δεν βρέθηκε».
Πηγή: cretalive.gr