Μπορεί στην Κρήτη ένα καρπούζι 18 κιλών να μην θεωρείται σπάνιο φαινόμενο, εντυπωσιάζει όμως όταν πρόκειται για καρπό που έχει παραχθεί χωρίς καθόλου πότισμα – και μάλιστα εν μέσω παρατεταμένων καυσώνων.
Το εντυπωσιακό καρπούζι καλλιεργήθηκε στην περιοχή «Μαύρες Πέτρες», στο χωριό Πυράθι, από τον Ηλία Κανταλή και τον κουμπάρο του, Γιάννη Κόρσαββα. Το φυτό φυτεύτηκε στις αρχές Μαΐου, και όπως αναφέρει ο κ. Κανταλής στην εφημερίδα Πατρίς, στο συγκεκριμένο χωράφι η οικογένειά του εδώ και χρόνια καλλιεργεί άνυδρα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα.
«Για εμάς είναι σχεδόν φυσιολογικό, αφού το βλέπουμε να συμβαίνει χρόνια. Όμως ξέρω ότι για πολλούς είναι εντυπωσιακό να παράγεις καρπούζι χωρίς ούτε σταγόνα νερό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τα εδάφη της περιοχής διατηρούν την υγρασία ακόμα και όταν οι βροχές του χειμώνα είναι περιορισμένες. Αν και αυτό το είδος καλλιέργειας δεν είναι εφικτό παντού, υπάρχουν κι άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπου τα άνυδρα προϊόντα – γνωστά για τη γεμάτη γεύση και τα έντονα αρώματά τους – αποτελούν μια ποιοτική εναλλακτική στην εποχή της λειψυδρίας.
Όσο για την τύχη του καρπουζιού-γίγας, θα είναι απολύτως… απολαυστική: θα κοπεί παγωμένο και θα καταναλωθεί από την οικογένεια του κ. Κανταλή και τους φίλους τους, με βασικούς δοκιμαστές τα τρία εγγόνια του!
(Με στοιχεία από το patris.gr)