Η σοβαρή υπόθεση του 27χρονου ασθενή από το Ηράκλειο, ο οποίος παρέμεινε διασωληνωμένος επί 9 ώρες στα ΤΕΠ του Βενιζελείου μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Η κατάσταση έχει φέρει σε δεινή θέση τόσο την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ το θέμα έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο 27χρονος, που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα από πνευμονιόκοκκο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος, ενώ οι συγγενείς του εκφράζουν την οργή τους για την αργοπορία στη διαχείριση του περιστατικού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του Βενιζελείου, Δημήτρης Φλυτζανής, έκανε δημόσια καταγγελία, την οποία και επιβεβαίωσε στο neakriti.gr, τονίζοντας ότι υπάρχουν 18 έως 20 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.
Καταγγελίες για υποστελέχωση και αδυναμία διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών
«Η περίπτωση του 27χρονου αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τη χρόνια υποστελέχωση και την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης», ανέφερε ο Δημήτρης Φλυτζανής σε τοπικό μέσο.
Ο ίδιος έθεσε καίρια ερωτήματα:
- Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση, εάν οι υπάρχουσες κλίνες δεν επαρκούν;
- Πώς θα ανταποκριθούν το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, όταν καλούνται να καλύψουν όχι μόνο την Κρήτη αλλά και τη Νότια Ελλάδα;
- Με την αναμενόμενη έξαρση ιώσεων, πώς θα αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος;
Η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου
Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και έφτασε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου έλαβε επίσημη ενημέρωση μέσω e-mail από το γραφείο του υφυπουργού Υγείας, στο οποίο αποδέκτες ήταν και το πρωθυπουργικό γραφείο καθώς και η 7η ΥΠΕ Κρήτης. Το μήνυμα ανέφερε: «Σας προωθούμε για ενημέρωση και δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».
Αναμένονται απαντήσεις
Η Ένωση Εργαζομένων και οι πολίτες της Κρήτης αναμένουν πλέον συγκεκριμένες κινήσεις και απαντήσεις από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριο Παπαβασιλείου.
«Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι αυτές οι ενέργειες. Περιμένουμε από κάποιον να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν η Κρήτη να έχει σχεδόν 20 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ασθενείς να κινδυνεύουν», τόνισε ο Δημήτρης Φλυτζανής.
Η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις, φέρνοντας στο προσκήνιο τις σοβαρές αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας και την αδυναμία κάλυψης κρίσιμων περιστατικών σε ένα νησί με τόσο αυξημένες ανάγκες.
Πηγή: neakriti.gr