«Δεν αντέχω άλλο να βλέπω 20χρονα από τροχαία στο ΤΕΠ». Με τη φράση αυτή ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται στις εφημερίες του νοσοκομείου, όχι μόνο στα επείγοντα, αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου βρίσκονται να χαροπαλεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη νέοι άνθρωποι.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου, οι εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω τροχαίων είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με πέρυσι. Τα περιστατικά που είχαν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού του 2021 ήταν κατά 50% λιγότερα από όσα έχουν εισαχθεί φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή κατά τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο μήνας.
Η πλειοψηφία δε των τραυματιών που εισάγονται στη ΜΕΘ είναι Έλληνες και νεαρής ηλικίας. Σήμερα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 4 τραυματίες από τροχαία, 3 ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, ηλικίας από 20 έως 46 ετών. Μόλις την περασμένη Δευτέρα 10 από τις 27 κλίνες της ΜΕΘ ήταν καλυμμένες από περιστατικά τροχαίων και covid-19 (6 και 4 αντιστοίχως). Και η κατάληψη κλινών ΜΕΘ από τέτοια περιστατικά μειώνει τη δυνατότητα χειρουργείων και άλλων ιατρικών πράξεων που χρειάζονται εντατική νοσηλεία.
Ως πολεμική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ τις ημέρες εφημερίας. Εκεί φτάνουν όχι μόνο τα βαριά περιστατικά, αλλά και τα ελαφρύτερα. Και σα να μην έφταναν οι τραυματισμοί σε τροχαία με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, φέτος παρουσιάζουν σημαντική αύξηση οι τραυματισμοί οδηγών ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κτενιαδάκης, έχουμε φτάσει σε σημείο τα τροχαία με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και πατίνια να φτάνουν στα επίπεδα εκείνων με μοτοσικλέτα.
Όμως, πού αποδίδεται η καταγραφόμενη φετινή αύξηση των τραυματισμών σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία και πάλι η κίνηση στους δρόμους του νησιού ήταν αυξημένη; Ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ εκτιμά ότι γι’ αυτό ευθύνεται η γενικότερη χαλάρωση που επικρατεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Τα πανηγύρια, οι κάθε είδους εκδηλώσεις, η κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε απρόσεκτη οδηγική συμπεριφορά και σε αύξηση των τροχαίων, των τραυματισμών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Άλλωστε, όπως έχει γράψει το ertnews, ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι Κρητικοί στην άσφαλτο είναι βαρύς. Ήδη φέτος έχουν χάσει τις ζωές τους 35 άνθρωποι, με τελευταία θύματα έναν 80χρονο και έναν 20χρονο.
Πηγή: ertnews.gr