Η επιδημιολογική εικόνα της Ινδίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς η χώρα βυθίζεται στην κρίση καταγράφοντας νέα παγκόσμια αρνητικά ρεκόρ. Το τελευταίο 24ωρο ο επίσημος αριθμός θυμάτων ήταν 3.689 θάνατοι και πάνω από 392.000 νέα κρούσματα.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατέγραψε περισσότερες από 400.000 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο.
Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και οι συγγενείς ασθενών, απελπισμένοι, αναζητούν ιατρική περίθαλψη, καθώς στα νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις κλινών και φιαλών οξυγόνου.
Οι κοινωνικές ανισότητες, που είναι ούτως ή άλλως μεγάλες στην Ινδία – είναι η χώρα που διατηρεί ακόμα τις κάστες – έχουν γίνει ακόμα πιο έντονες την περίοδο της πανδημίας. Μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού δεν έχουν καν πρόσβαση σε δομές υγείας ενώ είναι χιλιάδες αυτοί που πεθαίνουν χωρίς να προλάβουν να δουν γιατρό.
Η χώρα εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς, μετά την παραλαβή 150 χιλιάδων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ενώ έχει αρχίσει να φθάνει και η ξένη βοήθεια από την Γαλλία και τη Γερμανία.
Η βοήθεια ωστόσο μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε συνομιλίες την Κυριακή με τον υπουργό Υγείας της χώρας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Την ίδια ημέρα, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων για τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 5 ινδικά κρατίδια. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει πόσο έχει επιδράσει η διαχείριση της πανδημίας στη δημοτικότητα της κυβέρνησης Μόντι.
Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με έντονο ρατσιστικό λόγο τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων θρησκειών που υπάρχουν στην Ινδία και έχει στραφεί κυρίως εναντίον των Μουσουλμάνων.
Ο Μόντι επικρίνεται διότι προτίμησε να δώσει την έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας και διότι η κυβέρνησή του αψήφησε τις προειδοποιήσεις πως εξαπλωνόταν πιο μολυσματικό παραλλαγμένοστέλεχος του νέου κοροναϊού στη χώρα.
Ορισμένοι επιστήμονες τονίζουν εξάλλου πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι θρησκευτικές γιορτές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέβαλαν σημαντικά να γιγαντωθεί το δεύτερο κύμα.
Πηγή: in.gr