Κείμενο – Φωτογραφία: Νικόλαος Μαθιουδάκης
Αλλιώτικη η λειτουργιά Εθιά στην Παναγιά σου,
κι η μυρωδιά του λιβανιού στα ξωμονάστηρα σου !!!
Γεώργιος Σαριδάκης (δάσκαλος )
Τήν Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 πανηγυρίζει το “Γενέσιον της Θεοτόκου” που αποτελεί το δεξιό κλίτος του κεντρικού Ναού του χωριού μας!!!!!
Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του χωριού, εθεμελειώθη πάνω στα θεμέλια της μικρής Παναγίας Εθιάς το “Γενέσιον της Θεοτόκου” που προ υπήρχε, και απο μαρτυρίες που έχουμε περίπου στο έτος 1840.!! Η μικρή Παναγία εξ ου και το όνομα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθη πλέον στίς ανάγκες του χωριού, μιας καί καθημερινά μεγάλωνε σε πληθυσμό, για αυτό και τόλμησαν οι ευσεβείς χριστιανοί της Εθιάς να χτίσουν μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό .!!
Γύρω απο τον ναό ήταν και το κοιμητήριο του χωριού με πολλόυς τάφους παλιών χωριανών που ειχαν εκει ενταφιασθεί μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 1900 και χαρακτηριστικά αναφέρω όπως ακούσαμε απο τους παλιότερους, όπως του ”Γέρο αναγνώστη” στην αυλή μπροστά στην εκκλησία, επίσης ενός αδερφού του Δημήτρη Κακουδάκη (Λεφούτσο) βόρεια του ναού, αλλά και τον τάφο που θυμόμαστε και ξεχώριζε του γέρο ”Ανδρουλή” γιατί ήταν υπερηψομένος με ΄”Αρκλα”όπως την ονόμαζαν οι παλιοί και υπήρχε δυτικά του ναού και στην συνέχεια η μεταφορά του κοιμητηρίου στον χώρο που είναι σήμερα !!!
Από το παλιό εκκλησάκι σώζονται οι εικόνες και μέρος του τέμπλου με τους δράκους, που έχει μεταφερθεί και σώζετε σήμερα στην εκκλησία της “Ζωοδόχου Πηγής” του “Νταμπαρά” στο Ροτάσι,όπως και μια εικόνα σε προσκηνητάρι, σαν ευλογία στον νεοαναγηρόμενο Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων την δεκαετία του 1960-1970 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παπά Γιάννη Βελεγράκη και κατ’ επιθυμία των κατοίκων που είχαν μετακομίσει τότε απο την Εθιά στο Ροτάσι .!! Από το Αγιοθύριδο των ταξιαρχών μαθαίνουμε ότι ο θεμέλιος λίθος ετέθη Αύγουστο του 1899 με αρχιτέκτονες και μάστορες καλοί τεχνίτες της πέτρας που είχαν έρθει απο την Κάρπαθο .!! Κάτω από τα πελέκια στο καμπαναριό του ναού υπάρχει η χρονολογία 1906 αλλά και οι χρονολογίες των ιερών εικόνων που χρονολογούνται από το 1909-1910 ιστοριθέντες επι ζωγράφου “Γεροντίου Μαναχού” του Αγίου όρους….. Απο τίς χρονολογίες κτιρίων, εικόνων ,εγκαινίων συμπεραίνομε ότι γινόταν εργασίες μέχρι να τελειώσει για 10 με 12 χρόνια περίπου !!!!
Τά ιερά εγκαίνεια του Ναού μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τελέσθηκαν τα χρόνια 1912-1915 ισως απο τόν επίσκοπο τότε Γορτύνης και Αρκαδίας(1902-1941) Βασίλειο.Μαρκάκη!! Η εκκλησία εχει αφιερωθεί στο Γενέσιον της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι βασιλικού ρυθμού με κολώνες και θόλους γυρισμένους με πελέκια καθώς και οι πόρτες και τα παράθυρα .!! Άξιον αναφοράς οτι πάνω σε κάθε εικόνα στα δωδεκάορτα έχει γραφεί και μνημονεύεται απο μία οικογένεια της Εθιάς τάμα και αφιέρωμα αυτής.!! Ο Ναός είναι κτισμένος και δεσπόζει στό βόρειο ύψωμα του χωριού καί στό Ιερό ευρίσκεται και ευωδιάζει από τις 23 Μαϊου 1999 (ημέρα της κoίμησης του) ο τάφος του Αγίου Ευμενίου που “Νέου” με το άγιο σκήνωμα του, που αποτελεί καθημερινό προσκύνημα και περισότερο απο τις 14 Απριλίου 2022 ημέρα της αγιοποίησης του . Η εκκλησία πανηγυρίζει την 8η Σεπτεμβρίου το Γενέσιον της Θεοτόκου και την 8η Νοεμβρίου τών Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και λοιπών επουρανίων δυνάμεων .
Τα ιστορικά στοιχεία , όπως έχουν διασωθεί από το αρχείο της Ενορίας, αλλά και συμπλήρωση νέων με προφορικές και νεότερες πληροφορίες……
Χρόνια πολλά !