Ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας, Νεκτάριος Φρονιμάκης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, για όσα συνέβησαν την Παρασκευή, αλλά και για το πως η Αστυνομία μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε πολίτη χρειάζεται βοήθεια.
Όπως λέει σε τοπικό επίπεδο ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να γίνει διαπραγμάτευση με άτομο που απειλούσε να αυτοκτονήσει, κάτι που τελικά έγινε με μεγάλο επαγγελματισμό και θετικό αποτέλεσμα με τη συνεργασία και πολλών άλλων αστυνομικών από άλλα τμήματα της Κρήτης που βρέθηκαν στην περιοχή.
Το έργο της προανάκρισης έχει πλέον ολοκληρωθεί από το ΑΤ Ιεράπετρας και παρότι αυτό είναι μυστικό και δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες, ο κ. Φρονιμάκης ανέφερε πως λίγα πράγματα είναι άγνωστα για την υπόθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν με ζωντανή μετάδοση από όλα τα ΜΜΕ της χώρας, όμως τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ξεκάθαρα το τι έχει γίνει και πως.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει τεθεί δημόσια από το περιβάλλον του θύματος και αφορά το αν έγινε ή όχι κάποια καταγγελία από το θύμα, τέθηκε ως ερώτημα στον κ. Φρονιμάκη, ο οποίος απάντησε ότι γνωρίζοντας και ο ίδιος τα όσα έχουν ακουστεί για ενδεχόμενη καταγγελία, έγινε μεγάλη έρευνα στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν βρέθηκε καμία καταγγελία ή αναφορά που να αφορά το συγκεκριμένο ζευγάρι ή τον συγκεκριμένο άνθρωπο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας ή απειλών, κάτι που ανακοινώθηκε και επίσημα μέσω της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Για τον 56χρονο, όπως είπε, υπάρχει μια καταγγελία για ένα πολύ διαφορετικό θέμα, απ’ αυτό για το οποίο κατηγορείται τώρα, τονίζοντας πως πιθανότατα συνέβη κάποια παρεξήγηση ή παρανόηση μεταξύ όσων ανέφεραν πως το θύμα είχε ζητήσει βοήθεια από τις τοπικές αρχές. Παράλληλα κάλεσε οποιονδήποτε έχει κάποιο στοιχείο για το συγκεκριμένο θέμα να το καταθέσει άμεσα στο ΑΤ Ιεράπετρας.
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε ανάλογη περίπτωση
Ο κ. Φρονιμάκης περιέγραψε παράλληλα το πως μπορεί μια γυναίκα να ζητήσει βοήθεια από τις αρχές, αλλά και πως η Αστυνομία χειρίζεται ανάλογα περιστατικά.
Όπως είπε οι αστυνομικοί όλων των βαθμίδων είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο για οποιονδήποτε πολίτη ζητήσει βοήθεια, και το κάθε περιστατικό ή πληροφορία που φτάνει στο τμήμα αξιολογείται ξεχωριστά και γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες.
Σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας πολλές φορές αρκεί μια σύσταση από ένα αστυνομικό ώστε να λυθεί το θέμα, όμως αν πρόκειται για σοβαρότερα περιστατικά είναι απαραίτητο να γίνει μήνυση από την καταγγέλλουσα, ώστε η Αστυνομία να προβεί σε σύλληψη και την υπόθεση να την κρίνει η δικαιοσύνη.
Παράλληλα υπάρχει και η λύση των ασφαλιστικών μέτρων που προσφέρει μια νομική κατοχύρωση, όμως δεν μπορεί να προφυλάξει κάποια γυναίκα σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο αποφασισμένο θύτη, ενώ εφόσον έχει υπάρξει σωματική βία, μια ιατροδικαστική εξέταση είναι πολύ χρήσιμη ώστε να δοθεί η βαρύτητα που πρέπει στην κατηγορία, ανέφερε ο Διοικητής Ασφαλείας.
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι όμως πως τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους οικογενειακά προβλήματα δεν φτάνουν μέχρι τα Αστυνομικά Τμήματα, για πολλούς κοινωνικούς λόγους, και έτσι χωρίς κανείς να γνωρίζει, δεν μπορεί και να βοηθήσει
Σε τοπικό επίπεδο ο κ. Φρονιμάκης ανέφερε πως προφανώς υπάρχουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία έχει διαχειριστεί η Αστυνομία, όπως συμβαίνει και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα συνέβαινε ένα έγκλημα τέτοιου μεγέθους στην Ιεράπετρα
Πηγή: radiolasithi.gr