Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Και αφού ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγιά τα ταξίδια μας εκτός από τις θαλάσσιες εξορμήσεις στις όμορφες παραλίες περιλαμβάνουν και μία στάση στα όμορφα μοναστήρια της Πατρίδας μας που έχουν ιδρυθεί για την Χάρη της. Σήμερα ταξιδεύουμε στην Κόνιτσα. Εκεί που μόλις 400 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία βρίσκεται ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Ηπείρου. Αναφέρομαι στην Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης. Πρόκειται για το βυζαντινό μοναστήρι, που βρίσκεται, 20χιλ. από την Κόνιτσα στο νομό Ιωαννίνων. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι η στέγη του καθολικού ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολύβδου, τα οποία όπως αναφέρεται αφαιρέσανε οι Τούρκοι, προκειμένου να φτιάξουνε βόλια..
Η ιστορία της Μονής ανέρχεται σε πολλά χρόνια πριν αφού, αφού ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ). Αργότερα ανακαινίστηκε αρχικά από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328– 1341 μ.Χ.) και στη συνέχεια από κατοίκους της Πωγωνιανής, οι οποίοι και αγιογράφησαν το καθολικό της, το 1522 μ.Χ.
Τον Ιούλιο του 1943 η Μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, οι οποίοι έκαψαν τα κελιά ,την τραπεζαρία και λεηλάτησαν το καθολικό της!
Το μοναστήρι στη σημερινή του μορφή έχει διατηρήσει τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα τα κελιά, δύο καμπαναριά και έναν υπέροχο ο κήπο. Το καθολικό έχει βυζαντινό ρυθμό, με ψηλό τρούλο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τους κτήτορες Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.
Στολίδι του ναού είναι η πανσέβαστη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που αναφέρεται πως είναι ίδια ακριβώς η Αυτοκρατορική Εικόνα, που έκανε δώρο ο Πωγωνάτος και επιτελεί με την Χάρη του Θεού αρκετά θαύματα κάθε χρόνο, κυρίως στα ζευγάρια που έχουν δυσκολία την απόκτηση των παιδιών
Μεγάλη η Χάρη της Παναγίας μας,, Ευχόμαστε η Ακοίμητη φρουρός των συνόρων μας να μας προστατεύει και να μας ευλογεί πάντοτε.