Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, καθώς καταγράφονται έντονες τριβές στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας. Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για την επικείμενη διακοπή της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου από την εταιρεία Nexans.
Ως αιτία για τη διακοπή, σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο» είναι ότι η γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του καλωδίου, αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες από τις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η ΡΑΕΚ αρνήθηκε να μεταφέρει το κόστος, που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, στους Κύπριους καταναλωτές σε περίπτωση που η Τουρκία εμποδίσει την πόντιση του καλωδίου στην περιοχή της Κάσου ή της Καρπάθου, οδηγώντας έτσι το έργο σε ναυάγιο.
Επιπλέον, η ΡΑΕΚ αποφάσισε να μην αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου την ανάκτηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις και αβεβαιότητες για την ελληνική πλευρά. Σε περίπτωση οριστικής διακοπής του έργου, ο ΑΔΜΗΕ θα βρεθεί εκτεθειμένος έναντι της Nexans, καθώς θα κληθεί να καλύψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.
Διαπραγματεύσεις και αβεβαιότητα
Οι εξελίξεις στο ζήτημα της διασύνδεσης παρακολουθούνται στενά, με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά να βρίσκονται σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου χωρίς τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που θέτει η ΡΑΕΚ.
Η διακοπή των εργασιών και η αβεβαιότητα που περιβάλλει το έργο προκαλούν ανησυχία και στις δύο χώρες, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της ενεργειακής συνδεσιμότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η διασύνδεση θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μειώνοντας την εξάρτηση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου.
Πιθανές επιπτώσεις
Αν και η ελληνική και η κυπριακή πλευρά εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου, η διακοπή των εργασιών και η πιθανή καθυστέρηση ή ακύρωση της διασύνδεσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Εκτός από την απώλεια σημαντικών χρηματοδοτήσεων και την έκθεση σε νομικές διεκδικήσεις, η αποτυχία υλοποίησης του έργου θα επηρεάσει την ενεργειακή στρατηγική της περιοχής και θα ενισχύσει την αβεβαιότητα γύρω από τα γεωπολιτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με τις επόμενες ημέρες να κρίνονται καθοριστικές για την πορεία του έργου και τις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας.
Πηγή: newpost.gr