Κείμενο – Φωτογραφία: Νικόλαος Φουκαράκης
Τα τραγικά γεγονότα στο Ηράκλειο με την σφαγή των 400 περίπου χριστιανών από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1898 εξόργισαν τον Αγγλικό στρατό αλλά κυρίως η οργή τους αυτή έβγαινε περισσότερο για τα δικά τους θύματα που ήταν 17 άντρες συν τον υποπρόξενο τους στο Ηράκλειο τον Λ.Καλοκαιρινό.
Πριν την σφαγή στα πλάνα των Μεγάλων δυνάμεων που βρισκόταν στην Κρήτη ήταν και η παραμονή του Τούρκικου στρατού αλλά λόγω των τραγικών αυτών γεγονότων αυτό άλλαξε και η απόφαση τους πλέον ήταν να γίνει η αποχώρηση του το συντομότερο δυνατόν.
Ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής του Ηρακλείου Σεφκής μπέης είχε διεταχθεί από τον Άγγλο ναύαρχο Νοέλ από καιρό να ετοιμαστεί για να αποχωρήσει μαζί με τις δυνάμεις του από την πόλη .
Την νύχτα στις 22 προς 23 του Οκτώβρη προσάραξε στο λιμάνι του Ηρακλείου γι’αυτόν το σκοπό το Τουρκικό οπλιταγωγό Κιαμήλ πασάς.
Όλη την νύχτα αυτή όμως ο στρατιωτικός διοικητής των Τούρκων Σεφκής Μπέης έμεινε άπραγος ενώ οι Άγγλοι περίμεναν να δουν την αποχώρηση του μαζί με την δύναμη του στρατού του που δεν έβλεπαν να γίνεται .
Κατά την 11 ώρα π.μ στο στρατιωτικό παράπηγμα του Άγγλου υποστράτηγου Κερμσάϊδ πάνω στα τείχη ο ναύαρχος Νοέλ συγκροτεί έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο και σ’ αυτό αποφασίζεται η εκδίωξη του Τούρκικου στρατού όπως γίνει άμεσα με τα όπλα.
Έτσι λοιπόν όλος ο Αγγλικός στρατός περικυκλώνει και καταλαμβάνει επίκαιρες θέσεις απέναντι από τον Τούρκικο στρατώνα στο Ηράκλειο ενώ στο λιμάνι ο πολεμικός στόλος είχε παραταχθεί προς ετοιμότητα.
Ο Σεφκής μπέης συλλαμβάνεται και ο στρατός του αποχωρεί ταπεινωτικά από την πόλη με την απειλή των όπλων του Αγγλικού στρατού και έτσι κατορθώνεται η επιβίβαση τους και η αναχώρηση με το οπλιταγωγό Κιαμήλ πασά .
Ο Σεφκής μπέης δήλωνε άγνοια για την διαταγή αποχώρησης του και ότι είχε διαταχθεί μόνο για να ετοιμαστεί .
Το αίμα τελικά των 400 τραγικών θυμάτων του Αυγούστου του 1898 δεν πήγε χαμένο καθώς άλλαξε τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων που ήταν διαφορετικά πριν από αυτά και η εξέλιξη για τον δρόμο της Ελευθερίας της Κρήτης άνοιξε και ήταν πολύ – πολύ συντομότερος.
Κείμενο Φουκαράκης Νίκος
Βοηθήματα : Παλαιός τοπικός τύπος του Ηρακλείου
Φωτογραφία ο Τουρκικός στρατώνας το κτίριο που στεγάζει σήμερα τα δικαστήρια και υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης.