Παρατηρείται αύξηση της έκτασης που αρδεύεται, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης νερού
Υπάρχουν παρόμοιες μορφές καλλιέργειας. Η πολλαπλή καλλιέργεια αφορά τις περιπτώσεις όπου στο ίδιο αγροτεμάχιο εναλλάσσονται περισσότερες από μια καλλιέργειες, όμως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για καλλιέργειες μικρού κύκλου ζωής (ετήσιες).
Διαφορετική είναι η περίπτωση της συγκαλλιέργειας, (intercropping), που στην περίπτωση της ελιάς σημαίνει να καλλιεργώ άλλο φυτό στο “ισόγειο” του ελαιώνα, όπως π.χ. λαχανικά, δημητριακά, αμπέλι, καρυδιές, αρωματικά φυτά, τρούφες. Όταν συνδυάζεται μια μόνιμη δενδρώδης καλλιέργεια όπως η ελιά με μία ετήσια τότε λέγεται και αγροτοδασική (agroforestry).
Η συγκαλλιέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα στην ισπανική γεωργία και αγροτική οικονομία, περιλαμβανομένου του ελαιοκομικού τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ένα εξ΄αυτών είναι η άρδευση. Όπως μας πληροφορεί η REVISTA ALMACEITE κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο “Άρδευση και ασφάλεια τροφίμων: Η κατάσταση στην Ισπανία”, το οποίο συντονίστηκε από τους καθηγητές Jaime Lamo de Espinosa και Alberto Garrido και δημοσιεύτηκε από το Cajamar Caja Rural.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο αρδευτικός τομέας στην Ισπανία έχει εξελιχθεί από το 2004 έως το 2021. Παρατηρείται αύξηση της έκτασης που αρδεύεται, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης νερού λόγω των βελτιώσεων στις τεχνικές άρδευσης.
Πηγή: olivenews.gr