Του Γιώργου Μαμάκη
«Μιλάει» με τα μάτια.
Ο λόγος για το Γιοργαλίδικο Άλογο που θαυμάσαμε σήμερα στο Ιπποδρόμιο Φανερωμένης, στην Παγκρήτια ιππική συνάντηση Γεωργαλίδικων αλόγων.
Γνωστό ως Άλογο της Μεσσαράς, το Γεωργαλίδικο ή Γιοργαλίδικο ή Κρητικό Άλογο είναι καθαρή ράτσα που ζει μόνο στη μεγαλόνησο εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Δεν θυμίζει σε τίποτα την εντυπωσιακή παρουσία ενός αραβικού αλόγου όμως θεωρείται ως το πιο δυνατό, ευαίσθητο, καλού χαρακτήρα και πανέξυπνο άλογο.
Είναι σχετικά μικρόσωμο, από 1,40 έως 160 ύψος, αρκετά μυώδες, με λεπτό κεφάλι και πόδια.
Ο λαιμός αδύνατος, το σώμα στενό.
H χαίτη είναι άφθονη και η ουρά πολύ μακριά.
Tα άκρα είναι λεπτά και, σε σχέση με το σώμα, μακριά.
Oι κυριότεροι χρωματισμοί είναι ο μέλας και ο καστανός.
Oι οπλές είναι σκληρές μαύρου χρώματος.
Το σίγουρο είναι πως στην Μινωική περίοδο, το Γιοργαλίδικο άλογο λατρεύτηκε για το χαρακτήρα του την εργατικότητα και την αποδότικότητά του.
Υπάρχουν δε παραστάσεις του σε γλυπτά και νομίσματα της περιόδου εκείνης.
Ως τόπος της ακμής του, σε επίπεδο παρουσίας και εκτροφής, αφορά στην πεδιάδα της Μεσσαράς στο Ηράκλειο, σε έναν τόπο όπου νοτίως η πεδιάδα προστατεύεται από τα εντυπωσιακά και αρχαίγονα Αστερούσια Όρη και δυτικά από την εντυπωσιακή ακτογραμμή, η οποία δημιουργούσε ένα τείχος προστασίας, όριο της φύσης για να «εγκλωβίζει» την πανίδα της περιοχής.
Για τον λόγο αυτό στην Κρήτη το Γιοργαλίδικο άλογο το ονομάζουν και ως άλογο της Μεσαράς.
Το στοιχείο, το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το Άλογο της Κρήτης είναι η μοναδική τεχνική καλπασμού που ορίζεται και ως τριποδισμός, που το κάνει να έχει σταθερότητα, ταχύτητα και εντυπωσιακή παρουσία κατά την κίνηση του.
Καλπασμός που εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες για να βοηθήσει το άλογο να ανεβαίνει στα πλαϊνά των Κρητικών βουνών, να προχωράει με ταχύτητα σε δύσβατους δρόμους προσφέροντας παράλληλα ασφάλεια στον αναβάτη του με ή χωρίς τη σέλα.