Η πρώτη μάχη για την κυβέρνηση ξεκινά για την κυβέρνηση με την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Εκεί θα δεχθεί τα πυρά των επτά πλέον κοινοβουλευτικών κομμάτων, στα οποία θέλει να απαντήσει πειστικά και σύμφωνα με τα όσα έχει διακηρύξει τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός
Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του θα ασκήσει το νομοθετικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις και τα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και συνολικά όλο το σχέδιό του για τη νέα τετραετία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα του στους τομείς που έχει δεσμευτεί ότι θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τον ίδιο, όπως είναι οι αλλαγές στο επιτελικό κράτος, την κοινωνική πολιτική, την υγεία , την παιδεία και φυσικά την οικονομία και την ακρίβεια που ασκεί τρομακτικές πιέσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αύξηση του μέσου μισθού
Άμεση προτεραιότητά του είναι η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% μέσα στην τετραετία δηλαδή στα 1.500 ευρώ από 1.170 και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ επίσης σε βάθος τετραετίας.
Σύμφωνα και με το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός θα υπάρξει σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Επίσης νέα αύξηση κατά 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν αναφορά και σε αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στην αναμόρφωση του μισθολογίου από την πρώτη του έτους.
Για τη φορολογική πολιτική η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους που έχει θέσει:
Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά.
Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Πιο κοντά με την επενδυτική βαθμίδα έρχεται η χώρα μετά από 13 χρόνια . Η αναβάθμισή της θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στο οικονομικό της πρόγραμμα και στον βασικό της στόχο: καλύτεροι μισθοί , καλύτερες δουλειές με επενδύσεις και εξωστρέφεια.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα πει ο κ. Μητσοτάκης επιτυγχάνει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% και το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ιδιαίτερο κεφάλαιο για την κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών είναι τα όπλα τα οποία θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων.
Επίσης θα αναπροσαρμοστεί το σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης 30% μεσοσταθμικά από 1 Ιανουαρίου του 2025 μετά και την υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος my data.
Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η κοινωνική πολιτική και η πρόνοια. Θα συνεχιστούν τα προνοιακά επιδόματα ενώ θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023.
Φραγμός στην ανεργία
Ο τομέας της ανεργίας είναι ένα ακόμη στοίχημα για την κυβέρνηση. Στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% το 2025 με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της ανεργίας προβλέπει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη. Παράλληλα θα προβλέπεται ποιοτική κατάρτιση 700 χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με πλήρη ζήτηση.
Η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό ο οποίος χθές επισκέφθηκε και το αρμόδιο υπουργείο για να στείλει το μήνυμα της προτεραιότητας που έχει το πρόγραμμά του.
Η αύξηση των δαπανών για την υγεία και η ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και η αύξηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ κατά 10 χιλιάδες επιπλέον με στόχο να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.
Προβλέπεται επίσης ενίσχυση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία.
Στο επίπεδο των κτιριακών υποδομών και των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εντάσσει την ανακοίνωση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας,
Σε ότι αφορά την πρόσβαση των ασθενών στο ΕΚΑΒ ήδη έγιναν χθές οι πρώτες ανακοινώσεις με τη ΠΝΠ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση έτσι ώστε να μην ξανά χάσουν τη ζωή τους συμπολίτες μας που έτυχε να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επειδή δεν υπήρχαν ασθενοφόρα για τη μεταφορά τους ή και διασώστες. Επίσης θα επιχειρηθεί να υπάρξει μείωση χρόνου αναμονής στα χειρουργεία κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
Η Παιδεία αποτελεί έναν ακόμα μεταρρυθμιστικό στόχο. Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει και πάνω σε αυτό θα κινηθεί ο αρμόδιος υπουργός Κ. Πιερρακάκης τη διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Την επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε 150 μέχρι το τέλος του 2027.
Δεν θα παραβλέψουν το γεγονός ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πιερρακάκης ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται οικονομική ενίσχυση με αύξηση των μισθολογικών του απολαβών στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Πηγή: cnn.gr – Γράφει ο Ευάγγελος Γιακουμής