Χειμώνας του 1913. Ο Βαλκανικός πόλεμος στα βουνά της Ηπείρου μαίνεται. Στο Ηράκλειο καταφθάνουν καθημερινά τραυματίες του μετώπου. Μια «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ» στην «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» μας διδάσκει ότι ανθρωπιά και η στήριξη του πλησίον είναι αξίες όχι μόνο χριστιανικές αλλά και διαχρονικές.
Τι γράφει λοιπόν η «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ»:
«Παρακαλούνται οι τραυματίαι του πολέμου, στρατιώται, εθελονται, ή αντάρται, οι διερχόμενοι της πόλεως μας και μη έχοντες συγκενικήν οικογένειαν πρ΄ η να διανυκτερεύωσι, να προσέρχονται παρ΄ εμοί, και θα παρέχωνται αυτοίς απολύτως δωρεάν, στέγη, τροφή, ιατρική περίθαλψις και εν γένει μητρικαί περιποιήσεις μέχρι διά τας εστιάς των αναχωρήσεως αυτών την οποίαν και θα διευκολύνω.
Λεμβούχος μη αμειβόμενος υπό των τραυματιών, φέρων κυανόλευκον ταινίαν επί της αριστεράς χειρός, με ερυθρόν σταυρόν εν τω μέσω αυτής θα παραλαμβάνη τους τραυματίας υπό του ατμοπλοίου, από δε της αποβάθρας, απουσία εμού, κατάλληλον πρόσωπο θα οδηγή αυτούς εις τον προς ον όρον είτε πεζή είτε εφ΄ αμάξης.
Ηράκλειον 31 Ιανουαρίου 1913
ΜΑΡΙΑ Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
Γεωπόνου»
Ίσως η υπογράφουσα τη γνωστοποίηση Μαρία Γ. Ελευθεριάδου, να ήταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη εθελόντρια Σαμαρείτης στο Ηράκλειο του 20ου αιώνα…